Harapófogóban a Hamász

Írta: Népszava Online - Rovat: Hírek - lapszemle

A Gázai övezetet kormányzó Hamászt két csapás érte a közelmúltban, amikor Izrael sikerrel próbált ki egy korszerű rakétapajzsot, Egyiptom pedig lezárni készül a Gázai övezettel közös határa alatt ásott csempész alagutakat.
 

Változnak a játékszabályok a Gázai övezetben

2010. január 11. / Népszava Online

 

Az izraeli Vaskupola (Iron Dome) rakétaelhárító rendszer állítólag májusra elkészül. A terv szerint a palesztinok lakta keskeny földsáv közelében fogják telepíteni, megfosztva ezzel a Hamászt a zsidó állammal szembeni fő fegyverétől: attól, hogy rakétákkal mérhessen csapást a határhoz közeli izraeli településekre.

Ezzel egyidejűleg Egyiptom arra készül, hogy a földbe vert acélkerítéssel vágja el a föld alatti alagutakon át vezető csempészútvonalakat saját területe és a Gázai övezet között. Ezeken az alagutakon keresztül jut a Hamász – az övezet évek óta tartó blokádja ellenére – készpénzhez és fegyverekhez. A fenti kettős hüvelykszorító célja korlátozni a Hamász lehetőségeit, egyúttal pedig módosítani a játékszabályokat a Gázai övezet lezárt határain.

Az iszlám radikálisok mindazonáltal szilárdan őrzik pozícióikat az Izrael és a Földközi-tenger közötti keskeny földsávban, amelyet 2007-ben ragadtak el a rivális palesztin szervezettől, a Fatahtól. A Hamász máris megkezdte a közvélemény mozgósítását az egyiptomi “alagúttorlasz” ellen. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a radikálisok felújíthatják öngyilkos merényleteiket Izrael területén, amennyiben rakétáik fennakadnak a Vaskupolán.

“A Hamász képes alkalmazkodni bármilyen új körülményhez” – hangoztatta a múlt héten Ahmed Juszef, a szervezet tisztségviselője, részletek közlése nélkül. Szerinte mennél nagyobb nyomás nehezedik a Hamászra, a szervezet annál népszerűbbé válik.

Gilád Salit izraeli katona 2006 nyarán történt elhurcolása óta Izrael és Egyiptom gyakorlatilag lezárta a Gázai övezet határait, hogy gátat vessen a Hamász akcióinak. Az iszlám radikálisok válaszul kisebb rakéták kilövésével próbálták kikényszeríteni a blokád feloldását, ami többnyire kemény izraeli megtorlást vont maga után.

Az izraeli Vaskupola és az egyiptomi alagútzár megváltoztatná az eddig egyenletet – vélik megfigyelők. A két új tényező gyöngíti a Hamász pozícióját a földsávban, új kihívás elé állítva a szervezetet mind az egyiptomi, mind az izraeli fronton – fogalmazott Efrájim Halévi, az izraeli hírszerzés (Moszad) korábbi főnöke. – Új stratégiát kell kitervelniük, hogy megfeleljenek az új fejleményeknek – tette hozzá.

A 200 millió dolláros költséggel kifejlesztett Vaskupola rendszer indításuk után néhány másodpercen belül lelövi az Izrael felé tartó rakétákat – közölte a védelmi tárca. A rendszer annyira korszerű, hogy a kilövés után másodperceken belül képes kiszámítani, hol fog a lövedék becsapódni, figyelembe véve a szelet és egyéb befolyásoló tényezőket is.

Izraeli illetékesek elismerik, hogy a Vaskupola a hatalmas költség dacára sem lehet képes minden rakéta megsemmisítésére. Mindazonáltal – teszik hozzá – a rakétapajzs jelentős vívmány Izrael védelme szempontjából, ráadásul lélektani síkon nagy csapást jelent a Hamászra. Az első üteget májusban helyezik üzembe Szderót városában, amely a leggyakoribb célpontja volt a Hamász rakétáinak az utóbbi években.

A radikális palesztin szervezet azonban nem tágít. Abu Obeida, a Hamász katonai szárnyának (Izzedin al-Kaszám) szóvivője ugyan nem volt hajlandó kommentálni a Vaskupoláról szóló híreket. Egy biztonsági tisztségviselő, aki nem áll kapcsolatban a Hamász katonai szárnyával, viszont lefitymálóan nyilatkozott a rakétapajzsról. Mint mondta, túl sokba kerülne, ha Izrael minden egyes rakétát le akarna lőni.

Ted Postel, a bostoni műszaki egyetem (MIT) rakétaszakértője elmondta: nem ismeri a Vaskupola minden részletét, ám úgy gondolja, hogy az megvédheti a kisebb településeket a közvetlen csapásoktól. Mindazonáltal nem világos, hogy a pajzs alkalmas-e egy erőteljes rakétasorozat kivédésére is. Azon kívül a magas költségek is problémát jelenthetnek Izraelnek.

Egy házilagos készítésű rakéta kevesebb, mint 200 dollárba kerül, míg egyetlen rakéta elfogásának költsége 100 ezer dollár körül mozog – állította Postel.

Uzi Rubin, az izraeli védelmi minisztérium egykori magas beosztású tisztviselője mindazonáltal leszögezte: a rakétapajzsot mindenképpen érdemes megvalósítani, elsősorban a Hamász lövedékei által fenyegetett települések biztonsága, az ott emberéletekben és anyagiakban okozott károk elhárítása céljából. Szakértők hozzáteszik, hogy a költségek is csökkenni fognak, ha majd a Vaskupolát nagy sorozatban állítják elő.
 

[popup][/popup]