Emlékek eltűnőben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Holokauszt Emlékközpont Auschwitz felszabadulásának 65. évfordulója alkalmából felhívást tesz közzé a vészkorszakkal kapcsolatban még fellelhető korabeli iratok, tárgyak, fényképek összegyűjtése és megóvása érdekében.
 

Gyűjteménygyarapítási felhívás 

 

 

Több mint fél évszázad múltán a holokauszt túlélői közül már csak nagyon kevesen vannak közöttünk. Félő, hogy a fiatalabb generációk sok esetben veszni hagyják a múlt feltárása szempontjából becses egyéni, családi emlékeket. Ezért arra kérjük a magyarországi vészkorszak idején, a második világháború előtt és alatt faji, etnikai és/vagy politikai üldöztetést (munkaszolgálat, gettó, deportálás, kényszermunka, kifosztás és más bűncselekmények) szenvedetteket, illetve örököseiket és hozzátartozóikat, hogy az időszakkal kapcsolatos korabeli irataikat, tárgyaikat, fényképeiket, naplóikat, visszaemlékezéseiket, feljegyzéseiket vagy azok másolatát bocsássák a Holokauszt Emlékközpont gyűjteményének rendelkezésére.
A holokauszttal kapcsolatos személyes emlékek és dokumentáció megőrzése az egyik legfontosabb záloga annak, hogy a népirtás, az 1944-es nemzeti tragédia emléke ne merüljön feledésbe.
A Holokauszt Emlékközpont az átadott dokumentumokat megőrzi, gondoskodik állaguk megóvásáról, és arról, hogy azok kizárólag tudományos és oktatási-ismeretterjesztési céllal kutathatóak, tiszteletben tartva az adományozó rendelkezéseit, egyéni igényeit.

Csősz László
történész, gyűjteményvezető
 Holokauszt Emlékközpont
1094 Budapest, Páva u. 39.
Tel.: (+36-1) 455 33 13
E-mail: [email protected]
Web: www.hdke.hu

 

[popup][/popup]