Fideszes zsidó: reload

Írta: 168óra - Rovat: Hírek - lapszemle

Január 9-10-én második alkalommal szervez ingyenes dokumentumfilm fesztivált az ELTE Társadalomtudományi Kara. A rendezvény célja, hogy bemutassa: fontos társadalmi kérdésekkel nemcsak elméleti szinten kell és lehet foglalkozni, hanem azokat izgalmas módon, audio-vizuális eszközökkel is fel lehet dolgozni. A fesztivál elsősorban a középiskolás-egyetemista generációhoz szeretné közelebb hozni mind a műfajt, mind a társadalomtudományokat úgy, hogy közben a hazai és nemzetközi klasszikus és kultikus mozik mellett a legfrissebb termésből is válogat.
 

Újra vetítik a Fideszes zsidót

2010. január 6. / 168óra

 

A kétnapos fesztiválprogramot egy premier, Csáki László a miskolci Avason épült különös városrészt bemutató Bádogváros című filmjének bemutatója nyitja. Szombaton a migráció és a beilleszkedés kérdéseit vizsgáló hazai és külföldi filmeket követően rendezők, az ELTE szociológusai, illetve a menekültügy területén dolgozó szakemberek beszélgetnek a kérdésről – írta az ELTE TáTK sajtóközleménye.

A szombati második tematikus blokk a szociális munka és a segítő szakma nehézségeiről, a krízishelyzetekből kivezető utak kereséséről szóló filmekkel és szakmai beszélgetéssel zárul. Ezt Marc Singer a hazai mozikban korábban nem látott kultikus filmje, a Dark Days vetítése követi. Az akcióantropológiába új színt hozó, hosszú évek munkájával készült, többszörös díjnyertes film a New York-i metró alagútjaiban élő hajléktalanok sorsát követi, az absztrakt hip-hop fenegyereke, DJ Shadow aláfestő zenéjével.

A vasárnapi első blokkban a politikáé a terep: 12 órától Varga Ágota Aczél Györgyről, a Kádár-kor talán legellentmondásosabb szereplőjéről szóló 2009-es filmje vetítését követően beszélgetnek a rendezővel, majd hazánk legújabb kori történelmét feldolgozó filmeket követően politológusok beszélnek az új politikai mozgalmak újfajta politizálásáról.

A fesztivál utolsó tematikus blokkja a média és a reklámok hatását járja körül, amely során moziban először vetítik Spáh Dávid Szikék szépe című moziját, amely korunk új szépségideáljába, a szépségplasztika világába nyújt betekintést. A filmeket követően az ELTE oktatói beszélgetnek a rendezőkkel.

A fesztivál minden programja ingyenes.

Filmek: Bádogváros, Csempelevél, Chicagoblock, Szia nagyi! Jólvagyunk!, Gyurika, Utazások egy szerzetessel, Mit tudjátok ti, ki vagyok én?, Dark Days, Aczél, Kémek a porfészekben, A Fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció, Dübörög a nemzeti rock, Hackni, Szikék szépe, A tévé és én

 

[popup][/popup]