Izrael Gázáért tüntet

Írta: Hírszerz? - Rovat: Hírek - lapszemle

Körülbelül ezer zsidó és arab tüntetett Tel-Aviv központjában a Gázai övezetet sújtó izraeli zárlat ellen.
 

“Szabadságot és igazságot Gázának”

2010. január 3. / Hírszerző

 

Több száz izraeli pacifista vonult fel szombaton Tel-Aviv központjában, hogy tiltakozzon a Gázai övezetet sújtó izraeli zárlat ellen.

A szervezők becslése szerint mintegy ezer zsidó és arab követelt “szabadságot és igazságot Gázának”. A tüntetők – csakúgy mint csütörtökön az izraeli-gázai határon tartott megmozduláson – abból az alkalomból gyűltek össze, hogy egy évvel ezelőtt 2008. december 27-én indított megsemmisítő erejű támadást az izraeli hadsereg a Gázai övezet ellen.

A három hétig tartó harcokban csaknem 1400 gázai és 13 izraeli vesztette életét, és több ezer volt a sebesültek száma. Izrael ezzel az offenzívával akart véget vetni a déli városait sújtó palesztin rakétatámadásoknak.

Az izraeli pacifisták elítélték a gázai hadműveletet, és háborús bűnökkel vádolták az izraeli hadsereget. A magasba emelt transzparenseken olyan feliratokat lehetett olvasni, mint “1400 halott, és senki nem vállalja a felelősséget”.

A zsidó állam 2007 júniusában vette zárlat alá a másfél millió lakost számláló Gázai övezetet, azt követően, hogy a Hamász palesztin radikális mozgalom erő alkalmazásával teljesen magához ragadta a hatalmat, elűzve az övezetből a Mahmúd Abbász palesztin elnökhöz hű erőket.
 

[popup][/popup]