Folytatódnak az építkezések Jeruzsálemben

Írta: Kitekint? - Rovat: Hírek - lapszemle

Nir Barkat jeruzsálemi polgármester szerdán kijelentette, hogy az Egyesült Államok kritikája ellenére nem lesznek változások az építkezések menetében – jelentette az Izrael Rádió. A város egyik negyedében tett körútja során Barkat azt mondta, hogy a zsidók építkezéseinek leállítása sehol sem lenne törvényes a világon.

 

A washingtoni Fehér Ház keddi közleményében világosan kijelentette, hogy minden új építkezést ellenez Izrael részéről a túlnyomó részben arabok lakta Kelet-Jeruzsálemben, amelyre a palesztinok mint leendő államuk fővárosára tartanak igényt. “Egyik félnek sem szabadna olyan erőfeszítéseket tennie, vagy olyasmit cselekednie, amely egyoldalúan megakadályozhatja a tárgyalásokat. A feleknek inkább folytatni kellene a tárgyalásokat, feltételek nélkül” – nyilatkozta Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvívője.

Gibbs előbbi kijelentésével a Kelet-Jeruzsálemben építendő 692 izraeli lakóegységre célzott. Mindazonáltal Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök irodájának egyik vezető tisztségviselője szerint a szóban forgó építkezésekről hozott döntésre az amerikaiak tudtával került sor, még ha voltak is nézeteltérések a kérdésben Izrael és az Egyesült Államok között. Mint ismeretes, Netanjahu néhány héttel ezelőtt jelentette be a nyugati parti (ciszjordániai) zsidó telepek bővítésének 10 hónapos befagyasztását. A nemzetközi közösség üdvözölte, de ugyanakkor kritizálta is a lépést, mivel az nem vonatkozik Kelet-Jeruzsálemre.
 

[popup][/popup]