Botrányos előadás: Árpád-sávos zászlót lengettek az Örkény-darab végén

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

„Átrendeztette” a kassai Thália Színház igazgatója Örkény Tóték című darabját, a mű végén megjelenített Árpád-sávos zászlót lobogtató fiatalok miatt.

Értelmezési vita kerekedett és “átrendezés” következett az Árpád-sávos zászló színpadi megjelenítése miatt a kassai Thália Színház igazgatója, Kolár Péter és a társulatnál vendégrendező magyarországi Vas Zoltán Iván között, aki a Örkény István Tóték című darabját Árpád-sávos zászlóval hadonászó fiatalok jelenetével toldotta meg, indoklása szerint azért, hogy jelezze a Magyarországon megnyilvánuló indulatokban rejtekező veszélyt. A Pozsonyban megjelenő Új Szó szerdai számában több írás is foglalkozik a minapi bemutatót követő fejleményekkel. Az ismert Örkény-darab utolsó másfél percében színre lépő suhancok rágógumizva lengetik az Árpád-sávos zászlót. A lapnak nyilatkozó rendező szándéka az volt, hogy felhívja a figyelmet a Magyarországon mutatkozó jelenségre.

“Ez Kassán túlságosan merész rendezői koncepciónak bizonyult” – írja a lap és beszámol róla, hogy a bemutatót követő előadás zárójelenetét a színigazgató átrendeztette. A direktor és a rendező alkuja nyomán született kompromisszumos jelenetben a zászló már nem szerepel, helyette a rendbontók egy zseblámpával “vegzálják a közönséget” majd a darabban szereplő postást alázzák meg vele: a világítóeszközt a szájába dugják.

Mint a Kolár Pétert idéző lap írja, a nyilas vészkorszakot is megjelenítő zászlónak “pont ellenkező jelentőséget tulajdonított a bemutató közönsége, mint amit a rendező akart.” Az Új szó tudni véli azt is, hogy “néhány “befolyásos” színházlátogató kifogásolta az aktuálpolitikai szempontból félreérthető elemet. Főleg, ha ezek a bizonyos színházkedvelők a Fidesz Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetétől kapták a színházbérletet.” Egy másik írásban Kolár Péter szól arról, hogy – az egyébként tartósan anyagi gondok között vergődő – kassai magyar társulat rendkívül széles közönségigény kielégítésére törekszik és nem sérthetik nézőik érzelmeit, annál is inkább, mert Észak-Magyarország közeli régióiból is sokan látogatják a kassai magyar színház előadásait.

“Vannak, akiket a színház szeretete vonz a Tháliába, vannak viszont olyanok is, akik támogatási szándékkal vásároltak bérleteket, mint például a Fidesz Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete”, amely másfélszáz bérletet vett a színháztól, s ezt “nyilván saját szimpatizánsai között osztotta szét” – így az igazgató.

A vendégrendező Vas Zoltán Iván ugyanitt hangsúlyozza: nem provokálni akart a zászlóval. A Kossuth-téri eseményeket egyébként a lapban mélyen elítélő vendégrendező így fogalmaz: “A darab cselekménye lineárisan halad a végkifejlet felé, és nagyon bánt, hogy egy három órás előadás kapcsán csak az utolsó másfél percről folyik a vita. A zászló az én koncepcióm szerint egyértelműen azt jelzi, hogy ismét ordas eszmék kapnak lábra Magyarországon, szélsőséges, nemzetellenes és emberiség-ellenes szimbólumok alatt fenyegetnek bennünket, veszélyeztetik a szabadságjogainkat, a vélemény szabadságát.” Vas Zoltán Iván jelezte: “A kassai társulat magyarországi vendégszereplésein igenis megjelenik majd a zászló, mivel az a magyarországi mindennapoknak része, a szlovákiai magyar mindennapoknak viszont nem része.”

A lap megszólaltatta a másik felvidéki magyar társulat, a révkomáromi székhelyű Jókai Színház igazgatóját, Tóth Tibort is, aki csak hallomásból tud a kassai történésről. “Abban azonban bizonyos vagyok, az Árpád-sávos zászló szerepeltetése a színpadon mindenképpen provokáció” – mondta és a lap szerint hozzátette: már a határon túli magyarság is megosztott, így “az efféle dolgok tehát tájainkon is óhatatlanul sértik egyesek érzékenységét.”

(Forrás: MTI, www.ma.hu)

[popup][/popup]