Őrizetben a kémkedő

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Őrizetbe vették Mordeháj Vanunu egykori izraeli atomtechnikust, mert külföldiekkel való kapcsolattartással gyanúsítják – közölte kedden a rendőrség.
 

Megint “szervezkedett” az egykori izraeli atommechanikus?

2009. december 29. / Hírszerző

 

A 54 éves Mordeháj Vanunu 18 évet töltött börtönben kémkedés címén az izraeli katonai atomprogrammal kapcsolatos információk kiszivárogtatásáért.
“Vanunut a múlt éjjel Jeruzsálemben előállították. Azzal gyanúsítják, hogy megszegte a rá kiszabott korlátozó intézkedéseket” – közölte Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő. “Többek között azzal gyanúsítják, hogy külföldi ügynökökkel állt kapcsolatban, és Jeruzsálemben állítják a körzeti bíróság elé a vádemelés ügyében” – tette hozzá a szóvivő.

Az egykori atomtechnikust annak idején azért ítélték súlyos börtönbüntetésre, mert a The Sunday Times című brit lapnak fényképfelvételeket adott át munkahelyéről, a dimónai atomerőműről, hogy a világ tudtára adja: Izrael atomfegyvert állít elő. Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad 1986-ban Rómában elrabolta és hazaszállította, majd bíróság elé állították és elítélték. Szabadulása után az izraeli hatóságok nem adtak neki útlevelet, nem érintkezhet külföldiekkel, újságírókkal.

2004-ben történt szabadulása óta legkevesebb 21 alkalommal emeltek ellene vádat a korlátozások megszegése miatt. 2007-ben például azért kellett fél évet börtönben töltenie, mert külföldi állampolgárokkal és újságírókkal lépett kapcsolatba, illetve megpróbált Ciszjordániába utazni. Nemzetközi emberjogi szervezetek bírálták az izraeli legfelsőbb tanács is jóváhagyott korlátozásokat.

A zsidó állam nem hajlandó aláírni az atomsorompó-egyezményt és alávetni a nemzetközi ellenőrzésnek a Negev-sivatagban az 1960-as években francia közreműködéssel épített dimónai atomerőművet.

A keresztény hitre áttért Vanunu azzal érvel, hogy a nemzetközi ellenőrzés megtagadásával Izrael regionális feszültséget kelt és kiprovokálja egy “egy második holokauszt” veszélyét. Tagadja a zsidó állam létezésének jogát is, és Izraelben nem sok együttérzés övezi.
 

[popup][/popup]