A hadsereg bont

Írta:   HírExtra - Rovat: Hírek - lapszemle

Nagyszabású akciótervet dolgozott ki az izraeli hadsereg azoknak az épületeknek a lebontására, amelyek törvénytelenül épültek vagy épülnek a ciszjordániai zsidó telepeken – közölték vasárnap az izraeli tájékoztatási eszközök.
 

Az izraeli hadsereg bontaná el a zsidó telepeket 

2009. december 21. /  HírExtra

 

E terv azokra az építményekre vonatkozik, amelyekhez azután kezdtek hozzá, hogy életbe lépett a tízhónapos építési tilalom a megszállt Ciszjordánia telepein. Az Egyesült Államok nyomására született moratóriumot november végén rendelte el Benjámin Netanjahu kormánya. Az ellenőrök az utóbbi hetekben már kiadtak bontási utasításokat, ami egy sor incidenshez vezetett tüntető telepesek és a rendfenntartó erők között.

Egy katonai szóvivő újságírói kérdésre azt hangoztatta, hogy a hadsereg “a demokratikusan választott kormány utasításai szerint cselekszik”. Az alkalmazott módszereket illető részletekbe nem ment bele. A média szerint a Ciszjordániát is magában foglaló középső régió katonai parancsnoksága számít arra, hogy a bontási műveletek összecsapásokká fajulhatnak a telepesekkel. A feladat elvégzésére a katonai vezetők több ezer embert mozgósítottak: katonákat, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat ügynökeit és a rendőrséghez tartozó határőröket.

A tervek szerint bevetnek pilóta vezette és pilóta nélküli repülőgépeket is a műveletek ellenőrzésére, úttorlaszok telepítésére és a telefonkapcsolatok zavarására, hogy akadályozzák a kommunikációt a bontásnak ellenálló telepesek között. Az akciótervben részt vevő katonai illetékesek parancsot kaptak arra is, hogy készüljenek föl esetleges engedetlenségi mozgalmakra a katonák soraiban. Az utóbbi hetekben már előfordult, hogy katonák – rabbijaik felszólítására – nem teljesítették feljebbvalójuk parancsát.

Újságírók nem juthatnak majd be a bontási műveletek színhelyére. Dani Dajan, a nagy ciszjordániai zsidó telepesszövetségnek, a Júdea-Szamariai Telepek Tanácsának (Jesa) az elnöke szerint a terv elfogadása “a kormány hadüzenete a civilek ellen”.
 

[popup][/popup]