Napirend előtt az Országgyűlésben az antiszemitizmusról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A kormányfő szerint a Fidesz megnyilvánulásaival és el nem határolódásával segíti, hogy a radikális antiszemita eszmék elfogadottak legyenek Magyarországon. Az ellenzéki párt frakcióvezetője kikéri magának, hogy a miniszterelnök az antiszemitizmus pártolásával vádolja a Fideszt és a témában a The Times, londoni napilapban megjelent nyilatkozatával kapcsolatban bocsánatkérésre szólítja fel Gyurcsány Ferencet.

Hétfőn az Országgyűlésben Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a The Times interjú miatt azt kérte a miniszterelnöktől “nézzen a szemébe és bólintson, ha antiszemitának ítéli őt”, vagy mutasson rá a képviselőcsoporton belül, mely politikusokra gondolt, amikor a nyilatkozatot adta. Navracsics visszautasította Gyurcsány Ferenc “vádaskodásást” és méltatlannak is ítélte. Mint mondta: a Fidesz történelme során soha nem vállalt közösséget egyetlen diktatórikus rendszerrel sem. Utalt ugyanakkor arra, hogy az MSZP 2005-ös kongresszusán “kódoltan zsidóztak”, Zuschlag János és Arató Gergely szocialista politikusok a Terror Háza előtt néhány éve antiszemita poénokat engedtek meg maguknak.

Válaszában a kormányfő azt mondta: a rajtakapott gyermek indulatai érthetőek, de oktalanok. Leginkább azt kérte számon, hogy a Fidesz nem határolódik és az árpád-sávos zászlókat lengetőktől. Szerinte a Fidesz soha nem utasította vissza azok támogatását a nyíltan antiszemita kijelentéseket tévőktől és “nem mondja most sem a nyíltan zsidózó kisebbségnek, hogy nem kell a támogatásotok”.

(Forrás: Uno)

[popup][/popup]