805 éve, 1204-ben hunyt el Majmonidész.

Írta: Gondolatok a könnytárból - Rovat: Hírek - lapszemle

A híres zsidó vallásfilozófus Mojszesz Maimonidész (azaz rabbi Móse ben Maimon, röviden Rambam) végezte el a zsidó jog összefoglalását.
 

Forrás: Gondolatok a könnytárból

 

Főművében, a Misné Tórában összekapcsolódik a jog és a vallás, vagyis a zsidó vallási törvények egyben a mindennapi élet törvényei is. Ezért minden ember kötelessége, hogy a megismerésükre törekedjék, aminek megkönnyítésére összeállította a hit 13 ágazatát.

Főműve által a parancsolatok betartása minden zsidó számára könnyen elérhetővé vált, ami nagyon fontos volt a diaszpórában élők számára, hiszen nem minden közösségben volt rabbi. Egyben arra nevelte őket, hogy tanulják meg értelmezni a nehéz jogi szöveget. Majmonidész Arisztotelész követője volt, akit egyik művével, a Tévelygők útmutatójával népszerűsített.

Közvetítésével jutott el Arisztotelész tanítása Európába, és játszott nagy szerepet a skolasztikában illetve később Spinoza és Leibniz filozófiájában.

Rambam 1135-ben született Córdobában, ahol a zsidók társadalmi és politikai szabadságot élveztek. Muszlimok, keresztények és zsidók egyetértésben éltek együtt a vallásilag toleráns arabok uralma alatt. Amikor 1148-ban az Almohádok foglalták el Hispániát véget ért a tolerancia, s családjával hamarosan menekülni kényszerült.

Ekkor már orvos volt (mesterét vallása miatt kivégezték), s Egyiptomban kevéssel később Szaladin egyik orvosa lett. Tiberiasban (Tverja) temették el, sírja ma is zarándokhely.
 

[popup][/popup]