Balog Zoltán szégyene

Írta: Letter Force - Rovat: Hírek - lapszemle

“A parlament emberi jogi és kisebbségi bizottságának fideszes elnöke kifejezte abbéli bizakodását, hogy a Nobel-békedíjas író rövid ittléte alatt meglátja Magyarország igazi arcát, amit nem torzít gyűlölet, még ha nem is tud mindig mosolyogni. Balog Zoltán a szélsőséges eszmék terjedésével kapcsolatosan társadalmi önvizsgálatot sürgetett annak érdekében, hogy az egykori nemzetiszocialisták ne találhassanak követőkre. 

Forrás: Letter Force

 

 

Vagy kulturális hiányossága?

Azt mondta:
“A parlament emberi jogi és kisebbségi bizottságának fideszes elnöke kifejezte abbéli bizakodását, hogy a Nobel-békedíjas író rövid ittléte alatt meglátja Magyarország igazi arcát, amit nem torzít gyűlölet, még ha nem is tud mindig mosolyogni. Balog Zoltán a szélsőséges eszmék terjedésével kapcsolatosan társadalmi önvizsgálatot sürgetett annak érdekében, hogy az egykori nemzetiszocialisták ne találhassanak követőkre. Elítélte azokat is, akik az antiszemitizmus bélyegét sütik rá a magyarokra, azt a költői kérdést szegezve közönségének: akik ezt teszik, azokat vajon a béke, vagy a gyűlölet szítása vezérli? – Nem engedjük, hogy politikai célokra használják fel az antiszemitizmus vádját – mondta (párt említése nélkül) a fideszes politikus.”

Igaz, hogy van olyan néha, hogy vagdalkoznak a vádakkal egyesek. De ezt pont ebből az alkalomból kellett elmondani?A kritizált jelenség egyébként sem jellemző, hanem inkább marginális. Ráadásul a baj nagy, nem kellett volna egységet mutatni a baj ellen inkább? Igaza van Wieselnek:

“A Parlamentben tartott rendezvényről Elie Wiesel kiemelte, megdöbbenéssel hallgatatta az emberi jogi bizottság elnökének beszédét, aki többek között azt mondta, vannak, akik az antiszemitizmus vádját politikai kommunikációs csodafegyverként használják.

– „Amit Balog Zoltán a jelenlétemben mondott, az visszatetsző, sértő és megbocsáthatatlan volt” – jelentette ki Wiesel, és hozzá tette, a politikusoknak egyértelművé kellene tenni, hogy nincs helye a magyar társadalomban a neonáci mozgalmaknak és pártnak.”

Balog nem érti: abban a helyzetben, amiben beszéde elhangzott akár Wiesel is magára érthette a vádat. Jogosan, hiszen a Balog-féle szózat úgy hangzott, mintha fontosabb lenne az állítólagos hamis vádak elleni védekezés, mint a jelenlévő gyűlölet elleni harc. Balog szerint Magyarország valójában mosolyog és nem torzítja gyűlölet. Mindezt a rasszista sorozatgyilkosság után. Hol él ez az ember?

[popup][/popup]