Sólyom László fogadta Elie Wieselt

Írta: ATV - Rovat: Hírek - lapszemle

A koncentrációs tábort megjárt Nobel-békedíjas író 60 év után először tett hivatalos látogatást hazánkban.
 

Elie Wiesel Sólyom Lászlóval találkozott

 

2009. december 10. / ATV

 

A Sándor-palotában fogadta Elie Wieselt Sólyom László délelőtt. Az államfő a többi között a zsidóság magyarországi helyzetéről beszélt a Nobel-békedíjas íróval. Elie Wiesel azt kérte Sólyom Lászlótól, törvénnyel büntessék a holokauszt-tagadókat.

 

wiesel_solyom.jpg 

Elie Wiesel és Sólyom László

– Ki kell állni az emberi jogok mellett, mert az utóbbi évtizedekben nem javult számottevően a helyzet ezen a téren – mondta a Nobel-díjas író.

Elie Wiesel szerint a gyűlölködők, a rasszisták, akik szégyent hoznak Magyarországra, a magyarok és a zsidók közös ellenségei. Az államfő szerint a holokausztra emlékezés mellett az előítéletek ellen szükséges a zsidóság kultúrájának, a magyar történelemben játszott pozitív szerepének minél szélesebb körű megismertetése a most felnövő generációkkal.

Elie Wiesel a nap folyamán holokauszt-túlélőkkel és egyházvezetőkkel is találkozott, ezekben a percekben pedig a Hetek közéleti klubban tart előadást: az eseményt az ATV élőben közvetíti.

Felelősség a múlt feldolgozásáért

Elie Wiesel szerdán a Parlamentben a „Magyar-zsidó együttélés – Együtt a közös jövőért” címmel tartott konferencián mondott beszédet. Az Országgyűlés emberi jogi bizottsága, az Egyesített Magyarországi Izraelita Hitközség és a MAZSIHISZ által szervezett rendezvényen Bajnai Gordon miniszterelnök mellett ott voltak más közéleti személyiségek, a hitközségek vezetői, egyházi méltóságok és diplomaták is.

Elie Wiesel Németországot említette példaként a vészkorszak történetének feldolgozása kapcsán. Ebben az országban például börtönbe kerülnek a holokauszttagadók – hívta fel a figyelmet a magyar származású holokauszt-túlélő. „Önök nem felelősek a múltért, de felelősek azért, hogy hogyan dolgozzák fel a múltat” – mondta a Nobel-békedíjas író. Elie Wiesel szerint az oktatásban nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a holokauszt történetének tanítására.

Bajnai Gordon miniszterelnök köszöntőjében azt mondta: a gazdasági válság hatására ismét megjelentek Magyarországon a régi, bűnös gondolatok, amelyek egyre nagyobb veszélyt jelentenek az egész nemzetre.

 

[popup][/popup]