Zene a rasszizmus ellen

Írta: Népszava Online  - Rovat: Hírek - lapszemle

Évzáró eseményt tart december 15-én a Zene a rasszizmus ellen (ZARE) projekt hazai koordinátora: karácsony és hanuka jegyében az A38 állóhajón fellép Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band, valamint a Fellegini KlezmerGipsy Band.
 

Évzáró rendezvény az A38-on

2009. december 8. / Népszava Online 

 

A Zene a rasszizmus ellen programot a budapesti Brit Nagykövetség indította 2009 nyarán két rasszizmusellenes szervezet, a brit Rock Against Racism (RAR) és a Love Music Hate Racism (LMHR) mozgalom közreműködésével. A program nemzeti koordinátora a Szubjektív Értékek Alapítvány.

A rasszizmust elítélő, a toleranciát támogató első nagyszabású esemény az idei Sziget fesztivál nulladik napján, augusztus 11-én tartott tízórás monstre rendezvény volt, amelynek keretében a nagyszínpadon a legnépszerűbb hazai könnyűzenei előadók léptek fel, külföldi zenészek pedig egy közös produkcióval álltak színpadra. A világzenei színpadon a magyar dzsessz élvonalának képviselői, valamint a Miles From India projekt adott műsort, utóbbit az egykori világhírű trombitás, Miles Davis egykori muzsikustársai alkották.

“Abban szeretnénk segíteni, hogy hosszabb távon is el tudja érni a rasszizmusellenes kampány a fiatalokat itt Magyarországon. Egy kontinensen élünk, mindkét országban (másképpen) sokszínű közösségek alkotják a társadalmat. Egymás partnerei vagyunk a világ egyik legdemokratikusabb és legtoleránsabb szervezetében, az Európai Unióban” – fejtette ki Greg Dorey budapesti brit nagykövet a külképviselet MTI-hez eljuttatott közleményében.

A misszióvezető még júniusban, a kampányt beindító sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy Magyarország és Közép-Európa nehéz, összetett helyzetben van, “sok roma életszínvonala szégyenteljes, falvak szélén nyomorognak, szegregált iskolák működnek. Nem szabad megengedni, hogy egy modern demokráciában ilyen előfordulhasson. Szeretnénk katalizátor szerepet játszani Magyarországon egy új és aktív rasszizmus elleni kampány beindításában”. A nagykövetség pénzügyi és technikai támogatást is nyújt ehhez.

A Love Music Hate Racism 2002-ben a Rock Against Racism mozgalomból született újjá. Utóbbi 1976-ban indult, két rocksztár, Eric Clapton és David Bowie rosszízű kijelentései nyomán. A RAR eredetileg egyetlen koncertre szerveződött, ám egy rendkívül erős és széles körű rasszizmusellenes kampányban csúcsosodott ki, amelynek eredményeképpen 1980-ra sikerült elszigetelni a brit náci nemzeti frontot.

A RAR tevékenysége a punk és a reggae műfajában fejtette ki leginkább hatását; olyan előadók álltak a három évtizeddel ezelőtti mozgalom szolgálatába, mint az ASWAD, a Clash, a Steel Pulse, a Buzzcocks, Elvis Costello vagy a Specials.

December 15-én a ZARE rendezvényén az A38-on színpadra lép Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band, majd a Fellegini KlezmerGipsy Band, betársul Säid Tichiti, a marokkói Chalaban zenekar frontembere, valamint Polnauer Flóra énekesnő. Az est zsidó hagyományainak gondozásáról a Jewish Meeting Point gondoskodik.
 

[popup][/popup]