Elie Wiesel Magyarországon

Írta: Stop.hu    - Rovat: Hírek - lapszemle

Több mint hatvan év után Magyarországra érkezik Elie Wiesel magyar származású béke-Nobel-díjas író. A STOP a látogatás szervezőjétől, Köves Slomótól, az Egyesült Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőjétől érdeklődött arról, hogy hol tartanak a szimbolikusan is fontos látogatás előkészületével.
 

Elie Wiesel Magyarországon – részletek

2009. december 6. / Stop.hu   

 

Mint azt Köves Slomó elmondta, nagy megtiszteltetés az EMIH-nek, hogy az irodalom emblematikus figurája elfogadta meghívásukat, amelynek az adott aktualitást, hogy most ünneplik a Chabad Lubavics zsidó közösség Magyarországra érkezésének 20. évfordulóját. Köves Slomó szerint az esemény rangját semmi sem emeli jobban, mint hogy Elie Wiesel elfogadta meghívásukat.

A világhírű író tiszteletére szimpóziumot tartanak a Parlamentben, melynek szervezőtársa az Országgyűlés Emberjogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága, valamit a MAZSIHISZ. Ezen a rendezvényen Elie Wiesel mellett többek között felszólal Bajnai Gordon miniszterelnök is. A vendég még ugyanazon a napon egy, a tiszteletére rendezett díszvacsorán is részt vesz, amelynek – sok más egyéb mellett – különlegessége, hogy a két világhírű zongora-virtuóz, Vásáry Tamás és Érdi Tamás, négykezest játszik.

Mint megtudtuk, komoly gondot jelentett, hogy a mintegy háromszáz vendégnek – akik a politikai, üzleti és művészeti élet jeleseit reprezentálják – milyen étkészletben tálalják fel a vacsorát, amely a zsidó vallás kötelmei szerint természetesen szigorúan a kóserság szabályai szerint készült. A kóserság megköveteli azonban azt is, hogy a tányérok és egyéb, az asztalra kerülő eszközök is megfeleljenek ezeknek a követelményeknek. A problémán – mint a vezető rabbi elmondta – az ország egyik legpatinásabb porcelángyára, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra segített, amely a tekintélyes mennyiségű tányért és egyéb tálalóeszközt támogatásként biztosítja a vacsorához. A mennyiség érzékeltetésére mi sem jellemzőbb, mint az, hogy az étkészlet teljes súlya eléri a 6500 kilót.

A látogatás második napján Elie Wiesel holokauszt-túlélőkkel találkozik, látogatást tesz a köztársági elnöknél, valamint előadást tart a Hit Gyülekezetében, végezetül találkozik a MAZSIHISZ vezetőivel.
 

[popup][/popup]