Feljelentést tett a Mazsihisz árverésre kerülő zsidó iratok miatt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Feljelentést tett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ismeretlen tettes ellen a rendőrségen hétfőn, kérve az árverésre bocsátott tisztázatlan eredetű izraelita egyházi iratok azonnali lefoglalását és a nyomozás megindítását – közölte Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója az MTI-vel.
 

2009. november 30. / MTI

Azt szeretnék megtudni, hogy ki adta be a hétvégi egyik budapesti aukcióra a Kecskeméti Zsidó Hitközség szent egyletének halotti könyvét, a Segesvári Zsidó Hitközség halálozási anyakönyvét és a Nagyváradi Zsidó Hitközség születési anyakönyvét, amelyek “nagy muzeális értéket” képeznek – mondta.

Nem juthatott legálisan az iratokhoz, aki azokat bevitte az aukciósházba, mert a dokumentumok egykoron a kecskeméti hitközség tulajdonában voltak. Azt sem tudni, hogy a lopás mikor történt, mindenesetre tény, hogy a holokauszt alatt tűnt el a legtöbb ilyen típusú irat – folytatta.

Zoltai Gusztáv rámutatott: az árverés egyébként adatvédelmi aggályokat is felvet, mert személyiségi jogokat sért azzal, hogy az egyes hitközségi tagokra vonatkozó adatokat hozzáférhetővé teszi.

A Mazsihisz az MTI-hez eljuttatott közleményében elfogadhatatlannak tartotta, hogy “továbbra is ellenőrzés nélkül folyik a magyar történelem részét képező zsidó iratanyagok kiárusítása különböző árveréseken”.

Ez a példa is mutatja, hogy “egyértelmű törvényi szabályozás hiányában szabadon folyik a magyar múlt kirablása, a közös történelem emlékeinek kiárusítása” – közölte.

A Mazsihisz egyúttal felhívta a törvényhozás és minden érintett állami szerv figyelmét, hogy tegye meg a szükséges lépéseket “a muzeális értékű iratokkal való kufárkodás megakadályozására, függetlenül attól, hogy azt ki követi el, abban kik vesznek részt”.

[popup][/popup]