Zsidózásért közmunka

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Háromszáz óra közmunkára ítéltek Csehországban egy jobboldali szélsőségest zsidóellenes nyilatkozataiért. Az ítéletet a pilseni városi bíróság hozta meg pénteken.
 

2009. november 29. / MTI

A 22 éves Tomás Babka márciusban egy szélsőjobboldali tüntetést és menetet szervezett a nyugat-csehországi Pilsenben, s a rendezvény alkalmával nyilvánosan zsidóellenes kijelentéseket tett.

A bíróság szerint Babka kijelentéseivel népcsoport elleni gyűlöletet szított, amiért akár kétéves börtönbüntetést is kaphatott volna. Az államügyész tíz hónapos elzárást javasolt, de a bíró az enyhébb közmunka mellett döntött. Arra hivatkozott, hogy Babka beismerte kijelentéseit, de tagadta, hogy azokkal a fasizmust és a nácizmust népszerűsítette volna.

“Lépjünk fel közösen a nemzetiszocializmus eszméje mellett. Ott, ahol jogtalanság uralkodik, kötelező a közösségi ellenállás” – jelentette ki Babka márciusban Pilsenben. Az ügyészség véleménye szerint ezzel a nemzetiszocializmus mellett szállt síkra, és támogatásáról biztosította a náci rendszer ideológiáját valló mozgalmat.

A bíró véleménye szerint az egész beszéd videofelvételéből viszont nyilvánvaló, hogy Babka felszólalásában alapvetően a cionizmust bírálta, s nem egyértelmű, hogy ő maga támogatna egy konkrét jobboldali szélsőséges mozgalmat. “Egy elszigetelt kijelentés nem elég ahhoz, hogy bárkit is a neofasizmus támogatójának minősítsünk” – indokolta döntését a bíróság.

Az államügyész a helyszínen megfellebbezte a döntést. Rámutatott, hogy Babka rendszeres résztvevője a szélsőjobboldali akcióknak, és szoros kapcsolatokat ápol a Nemzeti Ellenállás elnevezésű szélsőséges mozgalom legradikálisabb szárnyával.

[popup][/popup]