Tartalmas decembert ígér a Nemzeti Színház

Írta: Kultúra.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

II. Gólem fesztivál, premier, közönségtalálkozók, kedvezményes jegyek – decemberi újdonságok a Nemzeti Színházban.
 

 

A Nemzeti Színház szeretne kezdeményező szerepet játszani abban, hogy a nemzetközi újítások, a meghatározó jelentőségű külföldi társulatok, előadások bemutatkozhassanak Magyarországon. Ennek szellemében a Gólem budapesti zsidó színházzal összefogva december 3. és 5. között megrendezik a II. Gólem Fesztivált, aminek keretében izraeli és izraelita színházakat látnak vendégül.
 
Csütörtökön a Gobbi Hilda Színpadon látható a világ élvonalába tartozó modern izraeli táncművészet 2009-es termésének egyik legizgalmasabb alkotása, a Dana Ruttenberg Group: NaBa című darabja. December 4-5-én, 10 órától délután négyig Dana Ruttenberg tánckurzust tart a Kaszás Attila teremben. Egy nappal később Federico García Lorca: Yerma című műve kerül színpadra Ofira Henig (Herzliya Ensemble) rendezésében. 2008-ban ezzel a produkcióval nyitotta meg kaput az újonnan épített herzlyai színház. A darab főszereplőjét, Yermát kivéve minden szerepet férfiak alakítanak, ezzel állítva görbe tükröt a hagyományos izraeli társadalmi berendezkedésnek. Szintén december 3-án, csak a Kaszás Attila teremben játsszák az Nissim Aloni Az amerikai hercegnő című színművéből készült darabot. Borgula András rendezésében a főszerep Székhelyi Józsefnek jut.
 
Szombaton Asher Kravitz: A zsidó kutyáját tekinthetik meg az érdeklődők. Kores 1933-ban látott napvilágot egy berlini zsidó polgárcsalád kutyájaként. Gazdájával végigéli a XX. századi európai zsidóság történelmét; a nácik hatalomra jutása, megerősödése, a nürnbergi törvények, a második világháború, a holokauszt, a békekötések és az izraeli kivándorlás mind-mind a darab, és benne a kutya életének állomásai. A főszereplő Alon Ofir, az izraeli színház egyik kiemelkedő alkotója. Ugyanaznap a Gólem Színház Etgar Keret Trükkjét adja elő. A népszerű író több történetét fűzte össze Borgula András, ebből született az előadás. A nyolc, eredetileg egymástól független novella az összeszerkesztés után egy kész színdarabbá állt össze.
 
 
Decemberben is tartanak közönségtalálkozókat. Részben a Színházi Kritikusok Céhével együttműködésben szervezik az előadások utáni kötetlen beszélgetéseket, amelyeken a néző közelebb kerülhet a művészekhez, és az aktuális darabbal kapcsolatos felmerülő kérdéseire is válaszokat kaphat. Decemberben három alkalommal hívják párbeszédre a közönséget: 4-én A park című előadás után Kovács Dezső kritikus, 6-án a Pánik című előadás után Csáki Judit kritikus beszélget az alkotókkal a Kritikus óra keretében, december 9-én pedig a Bánk bán junior című előadás színészgárdájával találkozhat a közönség.
 
December 11-én újra Nemzeti11! Minden hónap 11-én 30 százalék kedvezménnyel árulják a jegyeket, bérleteket egész nap a meghirdetett előadásokra. Az Andrássy úti jegyirodában és a színház jegypénztárában ezeken a napokon a társulat tagjai várják a közönséget. December 11-én, pénteken 11.00-12.30-ig az Andrássy úton Rátóti Zoltánnal, a jegypénztárban 15.00-16.30-ig Péterfy Borival, 16.30-18.00-ig Kulka Jánossal találkozhatnak nézőink.
 
December 19-én premier lesz a Gobbi Hilda Színpadon. Tennessee Williams: Orfeusz alászáll című darabját Sopsits Árpád rendezi, a Lady szerepében Udvaros Dorottya látható, az ifjú Orfeuszt Szabó Kimmel Tamás játssza.
 

[popup][/popup]