Lezsidózta a színházigazgató az izraeli táncost

Írta: azta.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Lezsidózta a lengyelországi Wroclaw nagy színházának igazgatónője az Oscar díjas izraeli táncost, aki viszont lefasisztázta a direktornőt. És mindez „Hitlerke” miatt történt. Vagyis, mert a próbán váratlanul megjelent Adolf Hitler mása, a kis bajusszal és a jellegzetesen félrefésült hajhal. A Gazeta Wyborcza című lengyel lap alapján meséljük el a Woody Allen filmbe illő históriát.
 

 

A főszereplők: Ofir Levie izraeli Oscar-díjas szólótáncos, Anna Świderska-Schwerin a színház igazgatóhelyettese, és Adolf Hitler mása. A társulat éppen az Alexander platz, című táncos darabot próbálja, amely a berlini fal leomlásáról szól. Levie – elmondása szerint – a fellépésére vár, amikor úgy érzi, hogy valaki figyeli a kulisszák mögül. Rossz érzése támad, kimegy, hogy utánanézzen a dolognak. És akkor szemben találja magát Adolf Hitlerrel, legalábbis a másával. Kis bajusz, félrefésült barna haj.

A sokk után megkéri a rendezőt, hogy ha lehet küldjék el a díszletek mögé a műszaknál dolgozó férfit, akit a társulatnál, nem véletlenül csak „Adolfkának” hívnak. Ez meg is történik. Csakhogy. „Adolfka” másnap írásban panaszt tesz az igazgatóságon, arra hivatkozva, hogy diszkrimináció áldozata. A társulat egy része egyetért a panaszával, és sztrájkkal fenyegetőzik, ha Adolfka nem kap elégtételt.
A próbák azért – ha feszült légkörben is – de folytatódnak. Levie megint fellépésre vár, amikor a színpad szélén észrevesz egy ismeretlen nőt, aki hangosan beszél és gesztikulál, ami zavarhatja az előadást. Odamegy és szól, hogy legyen csendesebb, mire a nő, aki a színház igazgatóhelyettese volt, emlékeztette a táncost, hogy az igazgatónővel beszél. Erre ő csak annyit válaszolt, hogy: na és? Mire a nő: „te pedig egy ki….szott zsidó vagy”. Amire Levie: „Te nem igazgató, hanem egy náci vagy”.
A hangulat a fenti dialógus nyomán megfagyott a színpadon. Sokan nem hittek a fülüknek a szereplők közül. Akad, aki sírva fakadt a feszültségtől. A társulat számos tagja adott hangot a felháborodásának az igazgatónő szavai miatt.

Másnap Anna Świderska-Schwerin nyilatkozatot tett közzé, amelyben elnézést kért minden jelenlévőtől azért a párbeszédért, amely elhangzott, és amelyeknek nem lett volna szabad elhangzania. Reményét fejezte ki, hogy az incidensnek nem lesz negatív hatása a darab bemutatójára. Közben a kulisszák mögött „Hitlerke” lapít és a tenyerét dörzsöli. (a Gazeta Wyborcza nyomán)

[popup][/popup]