A telepépítések teljes leállítását akarja Abbász

Írta: Hírszerz? - Rovat: Hírek - lapszemle

A ciszjordániai zsidó telepek bővítésének teljes leállítását követelte a palesztin elnök szerdán Rámalláhban.
 

 

“A telepépítések teljes leállítását akarjuk, a természetes növekedést (vagyis a telepeslakosság természetes népszaporulatát) és Jeruzsálemet is beleértve” – mondta Mahmúd Abbász az öt éve elhunyt palesztin vezetőre, Jasszer Arafatra emlékező nagygyűlésen.

A béketárgyalások folytatásának az a feltétele, hogy az izraeli kormány tartsa tiszteletben a békefolyamat kereteit, és ebbe beletartozik a telepek bővítésének leállítása is – fejtette ki. Azzal vádolta Izraelt, hogy meg akarja hiúsítani a kétállami megoldást, amely előirányozza, hogy a zsidó állam mellett létrejöjjön egy önálló palesztin állam is.

A 74 éves politikus megerősítette, hogy érvényes az a múlt heti bejelentése, miszerint nem kíván indulni a januárra kitűzött palesztin parlamenti és elnökválasztáson. Abbász munkatársai igyekeztek úgy beállítani, mintha a bejelentés annak eredménye lett volna, hogy Barack Obama amerikai elnök részéről egyre erőteljesebb nyomás nehezedett a palesztin elnökre: térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, és ne várja meg ezzel a zsidó telepek ügyének megoldódását.

Elemzők ugyanakkor rámutatnak, csak taktikai húzás Abbász részéről, hogy lebegteti visszalépését. Az iszlamista Hamász – a palesztin elnök vezette Fatah ellenlábasa – hallani sem akar arról, hogy a voksolást megtartsák az ellenőrzése alatt álló Gázai övezetben, ezért megfigyelők szerint felettébb valószínűtlen, hogy januárban tényleg lesz palesztin elnökválasztás.
 

[popup][/popup]