180 ezer muszlim imádkozott Ramadan első péntekjén az al-Akszánál

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Jeruzsálemben több tízezer muszlim, sokan közülük Júdea és Szamáriából (Ciszjordánia) érkezve, imádkozott békésen az al-Aksza mecsetnél, Ramadan hónap első péntekjén.

Ima Ramadan hónap első péntekjén a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél 2019. május 10. Fotó: Ahmad GHARABLI / AFP

Mintegy 7000 gázai gyűlt össze pénteken a Hamász terrorszervezet támogatta “Visszatérés Menete” erőszakos tüntetéseken a határ öt pontján, izraeli média jelentések szerint.

A lázadók egy része robbanóeszközökkel és kövekkel dobálták a határ túloldalán állomásozó izraeli csapatokat, akik tömegoszlató eszközökkel és speciális esetekben éles lőszerrel reagáltak, a művelet-végrehajtási szabályok szerint.

Úgy tűnik, a terror lufik jelensége is folytatódik. Gázából átreptetett Molotov-koktélt szállító léggömbök okoztak tüzet Sá’ár Hanegev és Eskol régiókban.
A Hamász vezette Gázai Egészségügyi minisztérium 1 halottról és legalább 30 sérültről számolt be.

A halottat Abdullah Abed al-A’al (24) néven azonosították.

A minisztérium reggel közölte, hogy a tüntetések kezdete, azaz március 31 óta 304 palesztin halt meg az összecsapások következtében, az orvosi kezelést igénylő sérültek száma pedig 17000 feletti volt.

A tüntetések előtt Nickolay Mladenov, az ENSZ közel-keleti békekövete megbeszélést folytatott Ismail Haniyeh Hamász vezérrel az Izrael és a terrorszervezet közötti állítólagos megállapodások végrehajtásáról, idézte az izraeli Kan közszolgálati műsorszóró Haniyeh irodájának közleményét.

Izrael nem erősítette meg hivatalosan a hétfő hajnalban életbe lépett tűzszünetet, tartva magát irányelvéhez, hogy nem nyilatkozik a terrorista csoportokkal folytatott tárgyalásokról.

Gázai terroristák a hétvégén 41 óra leforgása alatt több mint 690 rakétát és aknavetőt lőttek ki Izraelre, a hadsereg válaszul 350 Hamászhoz és Palesztin Iszlám Dzsihádhoz tartozó terror célpontot semmisített meg a Gázai övezetben.

A rakétatámadásokban 4 izraeli civil halt meg egyetlen nap alatt, a 2014-es erő szikla óta ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó összecsapás.

A hétvégi halálos összecsapásokat követően Izrael pénteken enyhített a Gázai övezetre mért korlátozásokon. A rakétázás miatt lezárt halászati zóna ismét megnyílt, 12 tengeri mérföldes tartományban. A Jom Hazikaron és Jom Háácmáut miatt kedd éjfélkor lezárt határátkelők és ellenörzőpontok pénteken szintén megnyíltak.

Jeruzsálemben több tízezer muszlim, sokan közülük Júdea és Szamáriából (Ciszjordánia) érkezve, imádkozott békésen az al-Aksza mecsetnél, Ramadan hónap első péntekjén.

A Jeruzsálem muzulmán szenthelyeit felügyelő iszlám Waqf becslései szerint 180 000 fő vett részt az imán, mintegy 50 százalékkal több, mint tavaly. Izrael 135 000 és 180 000 közé tette a résztvevők számát.

Azzam al-Khatib, a Waqf vezetője AFP-nek elmondta, hogy a tömegek az izraeli ellenőrzőpontok és a nagy biztonsági jelenlét ellenére eljutottak a helyszínre.

[popup][/popup]