Nincs feszültség Izrael és az USA között

Írta: Népszava Online - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy izraeli miniszter, aki elkísérte Benjámin Netanjahu kormányfőt washingtoni útjára, cáfolta kedden, hogy feszültség volna hazája és az Egyesült Államok között.
 

Zárt ajtók mögött tanácskozott Obama és Netanjahu

 

 

Zárt ajtók mögött tanácskozott Barack Obama amerikai elnök és Netanjahu helyi idő szerint hétfő este Washingtonban. Netanjahu egy óra negyven percet töltött a Fehér Házban, ahonnan úgy távozott, hogy sem ő, sem pedig vendéglátója nem szentelt egyetlen pillanatot sem a sajtónak, ami elég szokatlan az amerikai elnök és magas rangú külföldi vezetők találkozói után.

“A kormányfő az egy óra negyven percet tíz perc kivételével négyszemközt töltötte Barack Obamával. Ez bizonyítja, hogy a két ország közötti viszony normális és folyamatosan javul. Netanjahu optimista. Mindenütt melegen fogadták, különösen a szenátusban, és azt szeretné, ha az Egyesült Államok továbbra is részese lenne a közel-keleti megbékélési folyamatnak” – mondta Juli Edelstein, a tájékoztatás és a diaszpóra ügyeinek minisztere az izraeli közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

A Fehér Ház rövid közleménye szerint Obama a megbeszélésen megerősítette, hogy az Egyesült Államok szilárdan elkötelezett Izrael biztonsága mellett. A két politikus számos kérdést megvitatott az amerikai-izraeli kétoldalú kapcsolatok témakörében, és egy sor ügyben egyeztettek a biztonsági együttműködésről. Ugyancsak eszmét cseréltek Iránról és arról, hogyan lehet előremozdítani a közel-keleti békefolyamatot.

A palesztinok visszautasítják a tárgyalások újrakezdését mindaddig, amíg Izrael nem fagyaszt be minden zsidó telepépítést Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, leendő palesztin államuk tervezett fővárosában. Palesztin vezetők mély csalódottságuknak adtak hangot amiatt, hogy Washington már nem követeli a tárgyalások előfeltételeként az izraeli telepes tevékenység teljes befagyasztását a palesztin területeken.
 

[popup][/popup]