Komoly politikai nézeteltérés van Izrael és Franciaország között

Írta: KárpátInfo - Rovat: Hírek - lapszemle

A ciszjordániai zsidó telepépítés kérdését illetően “komoly politikai nézeteltérés” feszül Izrael és Franciaország között – jelentette ki kedden Bernard Kouchner.
 

 

A francia külügyminiszter – Nicolas Sarkozy francia államfő és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdai párizsi találkozója előtt – a France Inter közszolgálati rádióban kiemelte: Párizs mindig is azt az álláspontot képviselte, hogy a telepépítés befagyasztása elengedhetetlen lenne a közel-keleti békefolyamatról szóló tárgyalások idején.

A palesztinok elutasítják a tárgyalások újrakezdését mindaddig, amíg Izrael nem fagyaszt be minden zsidó telepépítést Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, leendő palesztin államuk tervezett fővárosában. Palesztin vezetők mély csalódottságuknak adtak hangot amiatt, hogy Washington már nem követeli a tárgyalások előfeltételeként az izraeli telepes tevékenység teljes befagyasztását a palesztin területeken.

A francia diplomácia vezetője szerint “tárgyalni kell, és újra kell indítani a békefolyamatot”. Hozzátette, hogy a közeljövőben Izraelbe és a palesztin terültekre látogat. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Izraelben nincs többé törekvés a békére: “Nekem úgy tűnik, és remélem, tévedek, hogy ez a törekvés eltűnt, mintha már nem hinnének benne” – hangoztatta Kouchner.

A francia külügyminiszter szerint “muszáj ismét tárgyalni” Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, “először is azért, hogy ne mondjon le”. A Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke csütörtökön jelentette be, hogy nem pályázik újabb mandátumra a jövő januári palesztin elnökválasztáson, így fejezve ki csalódottságát a békefolyamat megakadása miatt.

Kouchner – mint mondta – a közeli napokban a Közel-Keletre utazik, hogy tárgyaljon Abbásszal és a térség más politikai vezetőivel.

 

[popup][/popup]