A zsidó-arab énekes kettős kapta az izraeli békedíjat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A zsidó-arab duó, Noa és Mira Avad kapta az idei Haviva Reik izraeli békedíjat.
 

Noa és Mira Avad együtt léptek fel Moszkvában az Euróvíziós Dalversenyen

 

Az izraeli béke- és oktatási központ, a Givat Haviva vasárnapi közlése szerint ezzel a két énekesnek az izraeli-arab párbeszéd érdekében kifejtett tevékenységét ismeri el.

A zsidó énekesnő, Noa (Achinoam Nini) és a keresztény arab énekesnő, Mira Avad májusban a megbékélés jelképeként együtt léptek fel Moszkvában az Euróvíziós Dalversenyen. A “There must be another way” (Lennie kell más útnak is) című dalt héberül, arabul és angolul adták elő, és azóta gyakorta lépnek fel együtt.
Noa éss Mira Avad

A díj odaítélésének indoklása szerint a két énekesnő azon fáradozik, hogy “még a súlyos konfliktusokkal terhelt időkben is zenével építsenek hidat az emberek között”. Közös fellépésükkel bebizonyították, hogy “az emberi szellem és a szabad gondolkodás még a lelki és érzelmi különbségeket is legyőzheti, és lehetővé teszi, hogy az erőszak és bombák helyébe a szavak és hangjegyek dialógusa lépjen”.

A díjat 1994 óta évente ítélik oda azoknak, akik hozzájárulnak munkájukkal az emberi jogok tiszteletben tartásához, és párbeszéddel igyekeznek úrrá lenni a Közel-Kelet politikai, kulturális és vallási viszályán.
 

[popup][/popup]