Keresztény-zsidó konferencia Salkaházi Sára tiszteletére

Írta: KárpátInfo - Rovat: Hírek - lapszemle

Keresztény-zsidó párbeszéd: az emberibb világért címmel november 9-én, emlékkonferenciát tartanak boldog Salkaházi Sára tiszteletére a dél-szlovákiai Révkomáromban.
 

 

A konferenciát a dunaszerdahelyi Pázmáneum Polgári Társulás, a Jópásztor Alapítvány és a Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanács (ICCJ) szervezi a Selye János Egyetem konferenciaközpontjában.

Az előadók a téma szlovákiai, magyarországi és ausztriai szakértői:

Karaffa János, a Sapientia Hittudományi Főiskola Szentírástudományi Tanszékének adjunktusa, Markus Himmelbauer, a Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanács ausztriai koordinátora, Fodor György, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora és Hittudományi Karának biblikus professzora, valamint Farkas Zsolt doktorandusz, a Jópásztor Alapítvány elnöke – olvasható a Pázmáneum honlapján.

A konferencián szó lesz a keresztény-zsidó párbeszéd aktuális kihívásairól, a faji és nemzeti alapon szerveződő szélsőséges mozgalmak korunkbeli térnyeréséről, és felelevenítik Salkaházi Sára életmentő munkásságát is.

A rendezvény a XVIII. Harmonia Sacra Danubiana Egyházzenei és Egyházművészeti Fesztiválhoz kapcsolódik. A konferenciát követően 17 órakor szentmise lesz a Szent András-templomban.

A 2006-ban boldoggá avatott Salkaházi Sára 110 éve született Kassán. A

Szociális Testvérek Társasága szerzetesrend nővéreként közel száz magyarországi zsidó életét mentette meg a második világháború végén, a nyilas uralom idején. A nyilasok 1944-ben kivégezték.

 

[popup][/popup]