Vándor zsinagóga-koncertek

Írta: Nol  - Rovat: Hírek - lapszemle

Különleges komolyzenei körsétára csalogat az a négyrészes, évvégi koncertsorozat, amelyet két budapesti és két vidéki zsinagógában rendeznek. Az első most vasárnap lesz a fővárosban, a Frankel Leó utcában.
 

 

Zsidó zeneszerzők művei és zsidó témájú művek – ezek hangoznak el azon a négyrészes koncertsorozaton, amelyet a Solti György Kamarazenekar és vendégei adnak elő novemberben és decemberben. A hangverseny-szériát – amelyet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) szervez – más és más zsinagógában lehet meghallgatni.

A vasárnap esti műsor a Frankel Leó utcában lesz, ahol Jávori Ferenc Klezmer szvitjén túl Bruch, Ravel, Barber és Mendelssohn-Bartholdy művei hallhatók. Fellépnek: Puskás Zsolt (gordonka), Masa Anita (ének) és Kereskedő Tamás (zongora).

Két héttel később a nagykőrösi zsinagóga ad helyet a Bloch, Milhaud, Copland, Schönberg és Sosztakovics zenéjére épülő koncertnek, ahol Kereskedő Tamás zongorázik és Masa Anita énekel majd.

December 6-án a XIII. kerületi, Hegedűs Gyula utcai zsinagóga nyitja meg kapuit, hogy elhangozzon Händel oratóriumának, a Judas Maccabeusnak a keresztmetszete, valamint Harlaptól a Psalms. Az énekes szólisták: Fekete László, Horváth Dalma, Jekl László, Masa Anita, Megyesi Zoltán és Sharon Rostorf Zamir, klarinéton Szepesi Bence játszik, vezényel az izraeli Aharon Harlap.

A záróhangverseny december 20-án a győri zsinagógában várható, ahol csupa magyar mű hangzik el, Sárai Tiboré, Weiner Leóé és Ránki Györgyé. Közreműködik: a klarinétos Szepesi Bence, a gordonkás Puskás Zsolt, az énekes Bátki-Fazekas Zoltán és a zongorista Kereskedő Tamás.

 

[popup][/popup]