Tel-Avivban mutatják be a Varázst

Írta: Híradó - Rovat: Hírek - lapszemle

Benedek István Gábor regényéről már a harmadik izraeli városban tartanak kerekasztal beszélgetést.
 

 

Benedek István Gábor Varázs című, az európai zsidóság történetét feldolgozó regényét Nahária és Netanya után pénteken a harmadik izraeli városban, Tel-Avivban mutatják be a szerző jelenlétében.
 
A könyvről az íróval a magyar nagykövetségen Dan Ofry, az Új Kelet című magyar nyelvű izraeli hetilap főszerkesztője fog beszélgetni – mondta Lányi Eszter kulturális szakdiplomata csütörtökön Tel-Avivból.

A regény cselekménye 1800-ban játszódik, és két szálon fut. A könyv egyik hőse párizsi pénzember, Bonaparte Napoleon bizalmasa, a másik egy fiatal karaita zsidó, aki a Fekete-tengerparti Odesszában gyilkosságba keveredik, ezért családjával menekülni kényszerül, Moldván és Erdélyen keresztül Magyarországra érve Tiszahajóson telepedik le – részletezte Benedek István Gábor az MTI-nek. Hozzátette, hogy a karaita Ázsiából jövő, háromezer éve vándorló zsidó törzs, amely Oroszországban, a Kaszpi- és a Fekete-tenger vidékén talált menedéket.
  
A XVIII.-XIX. század fordulóján a Németországban és Ausztriában élő zsidóság a felvilágosodás korát élte, Franciaországban pedig Bonaparte Napoleon egyenjogúsította a zsidóságot, állampolgárságot adott nekik és támogatta a zsidó állam létrehozását. Az volt a terve, hogy Szardínia szigetén hozzák létre a zsidók országát. A regényben Napoleon a bizalmasát, a bankárt küldte Magyarországra, hogy rábeszélje a zsidókat, települjenek át Szardíniára, de dolgavégezetlenül ment vissza Párizsba – foglalta össze az író.
  
Benedek István Gábor Varázs című regényt bemutatják még Jeruzsálemben és Haifán is. Izraelben mintegy 250 ezer magyar ajkú zsidó él, az író jól ismert körükben, mert már több novellája és Karádi Katalin színész- és énekesnőről szóló regénye folytatásokban megjelent az Új Keletben.

 

[popup][/popup]