A direktornak borzalmasan fájt Orbán tokaji „eltévelyedése”

Írta: ATV - Rovat: Hírek - lapszemle

Székhelyi József mélységesen elkeseredett máig félreértett tokaji beszéde miatt.
 

 

Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház volt igazgatója, akit nemrégiben egy felolvasóesten ért inzultus, nyílt levelet tett közzé a delmagyar.hu oldalán.

Székhelyi szeptember végén egy felolvasóestet tartott Szegeden. Faludy egyik balladájának elszavalása után, a taps közben, egy idősebb úr felállt, elkezdett a botjával hadonászni, és azt mondta: „Meddig tűri még a magyar nép, hogy egy ilyen szép verset egy zsidó szavaljon?”. Majd azt is hozzátette, hogy Székhelyit legszívesebben a rács mögött látná.

Lapunk az eset után felkereste a színészt, és többek között azt is megkérdeztük tőle, nem tartja-e valószínűnek, hogy a több mint négy évvel ezelőtti, SZDSZ-es rendezvényen elhangzott mondata miatt orrolnak rá jobboldali szimpatizánsok. 2005. márciusában a színész Orbán Viktorral kapcsolatban úgy fogalmazott: „…mint Tokaj hímvesszeje, nektárt fog csöpögtetni mindenhová”.

Gyűlöli, ha igaza van

Székhelyi akkor azt mondta, beszéde nem a Himnusz megcsúfolása volt, hanem amit mondott, azt éppen annak védelmében mondta. Mondandóját az egész politikai osztálynak címezte, ugyanúgy az SZDSZ-nek, mint ahogy Orbán Viktornak. „Nekem anno fájdalmasan igazam volt, egyébként gyűlölöm, ha igazam van. De sajnos azt kell mondanom, a helyzet azóta sem változott sokat”. A Fidesz elnökéről még annyit mondott a színész, elképesztőnek tartja az életútját, „a rendszerváltó, farmeros, kockás inges fiatal és a 2009- es Orbán Viktor nem azonos egymással”. Székhelyi azonban ugyanígy nem érti Demszky Gábor, vagy akár Kóka János életútját sem.

A mostani nyílt levél szintén ezzel a 2005-ös beszéddel foglalkozik. A színész a mai napig nem érti, miért forgatják ki azóta is minduntalan akkori szavait. „Mérhetetlen keserűséggel tölt el, hogy ennyi év elteltével sem korrektül tájékozódhatnak 2005-ös úgynevezett politikai megnyilvánulásomról, annak valódi tartalmáról, indítékairól és céljáról. Az igazság pedig az, hogy elhíresült beszédem a gyatrán, következetlenül politizáló SZDSZ küldötteit volt hivatott felrázni. Erről a tényről a széles közvéleményt elfelejtették tájékoztatni”, áll a levélben.

Orbán Tokajban „eltévelyedett”

A „nemzet imáját”, a himnuszt, annak betűjét és szellemét én sosem sértettem, gyaláztam meg”, írja Székhelyi. A direktornak borzalmasan fájt, és mérhetetlen keserűséggel töltötte el, hogy Orbán Viktor, akkor még miniszterelnökként, Tokajban „eltévelyedett”.

Az is elkeseríti a színészt, hogy sem a rendszerváltó SZDSZ, sem a Fidesz – nem önazonos immáron. „Öt évvel ezelőtt sem, napjainkban végképp. A Fidesz egyre kevésbé a többpártrendszer híve, sokkal inkább több rendszer híveinek a pártja”- mondta Székhelyi, aki saját bevallása szerint azért emelte fel anno a szavát, mert remélte, hogy azoknak súlya lesz. „Mert ma is azt gondolom, hogy a színész a nemzet napszámosa, a politikus pedig számos napon a nemzeté. A közjó szolgálatosai, rokon szakmák.

Direktorként azonban száműztem a politikát a Házból. Szobámban sem engedtem sem ellenzéki, sem kormányoldali aktuálpolitizálást. Ami pedig alkalmi le- vagy felzsidózásomat illeti, bár megszokhatatlan, megszoktam. Hétfőtől péntekig magyar vándorszínész vagyok. Szombaton zsidó. Sabesz biboldó. Vasárnap meg kialszom az egészet”, írja a színész.

Mindenre felkészült

A színész az ATV Jam című műsorában a szegedi inzultus kapcsán elmondta, hogy már mindenre fel van készülve. „Mikor még Budapesten laktunk, akkor is rálőttek a pasaréti házamra, engem már nem lehet meglepni”. Székhelyi azt is elmondta, hogy miután ő a Magyar Köztársaság állampolgára és minden porcikájával a magyar nyelvi kultúrát szolgálja, ezért magyar minőségében is megbántotta a dolog. Az esetet nem kell marginális, egyedi esetté alázni a színész szerint. Nem lehet a szőnyeg alá söpörni azt a tényt, hogy a mai politikai elit tagjai között nagyon sok uszító, populista elem van. És ami a legrosszabb, hogy ezek a politikai erők még komoly támogatásra is számíthatnak a társadalomtól- tette hozzá.
 

[popup][/popup]