Meghalt Fekete János

Írta: Index - Rovat: Hírek - lapszemle

91 éves korában elhunyt Fekete János bankár, közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank első elnökhelyettese – értesült az atv.hu
 

Fekete János 1918 szeptember 6-án született. Pályáját a Szarvasi Takarékpénztárban kezdte. 1946-ban került a Magyar Nemzeti Bankba, majd ezt követően a Pénzügyminisztériumba.

1950-ben részt vett Magyarország képviseletében a párizsi jóvátételi tágyalásokon. Javaslatára hazánk 1956 után sem tagadta meg a korábbi hitelek törlesztését, aminek eredményeképpen a hatvanas évektől kezdve jelentős külföldi hitelekhez jutottunk.

Fekete János három évtizeden keresztül töltötte be a Magyar Nemzeti Bank elnökhelyettesi posztját, pénzügyi kérdésekben Kádár János bizalmasának számított.
fekete janos

Fekete Jánosnak döntő szerepe volt abban, hogy Magyarország 1982 májusában előbb a Nemzetközi Valutaalap (IMF), majd júliusban a Világbank tagjává vált, a szocialista tömb országai közül elsőként. Ez a tény a Moszkvától való eltávolodást is jelentette. Magyarország IMF-csatlakozását a Szovjetunió többször elutasította, 1968-ban például az aláírás előtti utolsó pillanatban a Szovjetunió nyomására nem léptünk be a szervezetbe. Ezért egy pár emberből álló csoport teljes titokban az 1970-es évek végétől kezdve tárgyalásokat folytatott e szervezetekkel. A külgazdasági nyitás a pénzügyi összeomlás határára jutott Magyarország számára kulcsfontosságú volt: korábban hazánk hiába fordult hitelkérelemmel Moszkvához és több szocialista országhoz, azok nem voltak abban a helyzetben, hogy segíteni tudtak volna a magyar gazdaságon. A tárgyalásokat egy szűk kör bonyolította le, amelynek vezetője Fekete János, a Magyar Nemzeti Bank akkori elnökhelyettese volt.

Közgazdász szakmai körökben erősen tartja magát az a nézet, hogy Fekete János kulcsszerepet töltött be az ország eladósodásában.

A 2006. március 15-i állami kitüntetések átadásánál Sólyom László köztársasági elnök előbb az Alkotmánybírósághoz fordult az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc által előterjesztett díjazotti lista kapcsán. Az államfő beadványa szerint a kormány, illetve a miniszterelnök előterjesztést tett a köztársasági elnöknek állami kitüntetések, valamint Kossuth- és Széchenyi-díjak adományozására, a névsor és az indoklások áttekintése után arra a meggyőződésre jutott, hogy “a kitüntetésre javasolt személyek között szerepelnek olyanok, akiknek a Magyar Köztársaság legmagasabb szintű elismerésében való részesítése – az Alkotmány értékrendje alapján – nem támogatható”. A Sólyom által kifogásolt személyek egyike volt Fekete János. Sólyom végül aláírta az állami kitüntetettek névsorát, így Fekete megkapta a Magyar Köztársaságért Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal díjat, azonban a díjátadáskor nem fogott kezet Feketével.

Ma el is temették Fekete Jánost – közölte a család az MTI-vel.
 

 

Kapcsolódó fórumunk itt!
[popup][/popup]