Obama, a keresztények, a zsidók: mindenki ellenség Kabulban

Írta: Stop.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Feldühödött afgánok elégettek egy Barack Obama amerikai elnökről mintázott bábut vasárnap egy kabuli tüntetésen, miután olyan hírek terjedtek el, hogy külföldi katonák korábban elégették a Korán egyik példányát.
 

 

Az állításokat mind a NATO, mind az afgán hatóságok cáfolták.

Mintegy ezren – főként diákok – vonultak végig az afgán fővároson a parlamentig. “Halál Amerikára, a zsidókra és a keresztényekre” – skandálták. Egy amerikai zászlót is elégettek. A rendőrség a levegőbe lőtt, hogy feloszlassa a tüntetést

A tüntetők azzal vádoltak meg az országban állomásozó katonákat, hogy Vardak tartományban a múlt héten elégették a muzulmán szent könyv egyik példányát.

Afganisztánban 100 ezer külföldi harcol a tálibok ellen, az erőszak az idén tombolt a leghevesebben azóta, hogy az amerikai vezetésű erők elűzték a hatalomból a tálibokat 2001 végén.

“Halál Amerikára! Le Izraellel” – kiabálták a tüntetők. Egyesek összecsaptak a rendőrökkel, vagy kövekkel dobálták őket. Sebesülésekről nem érkeztek jelentések.

“Nemet a demokráciára! Iszlámot akarunk” – állt az egyik transzparensen.

A nemzetközi biztonsági erők (ISAF) szóvivője közölte: vizsgálatot folytattak az ügyben, amely megállapította, hogy sem az ISAF, sem az afgán hadsereg katonái nem égettek Koránt Vardakban.

Afganisztánban korábban hasonló incidensek miatt már voltak tüntetések, akárcsak az egyik dán napilapban 2006-ban megjelent Mohammed-karikatúrák miatt.

 

[popup][/popup]