Vizet talált a Holdon, de jégre vitték

Írta: NOL - Rovat: Hírek - lapszemle

Nem minden nap szervez be a Moszad. Tudtam, hogy eljön ez a nap – mondta tartótisztjének az amerikai űrkutató. De a nap nem jött el, az FBI csalta lépre.
 

 

Rendre felröppennek hírek az Egyesült Államokban Izrael javára történt – vélt vagy valós – kémkedésről, a legújabb azonban olyan banális, hogy a zsidó állam titkosszolgálata csak elképzelt módon szerepelt benne. A washingtoni külügyminisztérium ezért nem is kommentálta az ügyet, amely mindamellett nagy figyelmet kapott az amerikai sajtóban a kémkedés kísérletéért őrizetbe vett Stewart Nozette személye miatt. Az itteni űrkutatási hivatal, a NASA 52 éves kutatója ugyanis nemrég még a reflektorfényben állt a holdon vizet talált tudóscsoport tagjaként.

Nem minden nap szervez be a Moszad. Tudtam, hogy eljön ez a nap – mondta tartótisztjének az amerikai űrkutató az elmúlt hetekben. Legalábbis annak, akit annak vélt. Ugyanis, mint kiderült, az FBI egy fedésben lévő ügynöke csalta lépre, a találkozóikon elhangzottakat pedig rögzítette. A felvételekből kiderül: Nozette 11 ezer dollárt át is vett, és izraeli papírjait is intézni kezdték. Sokallta a készpénzmennyiséget, ezért fogyasztási cikkekben is kérte javadalmazását, mégpedig az USA műholdjaira, védelmi stratégiájára, korai előrejelző rendszerére vonatkozó információkért cserébe.

A férfi a 80-as, 90-es évek fordulóján még a Fehér Ház űrkutatási tanácsában is benne volt, és 2006-ig a legmagasabb szintű átvilágítási fokozattal rendelkezett. Annyiban viszont valóban köze volt Izraelhez, hogy tíz éven át egy, a jeruzsálemi kormány tulajdonában lévő, de a vádiratban meg nem nevezett űrhajózási vállalatnak is dolgozott tanácsadóként. Havonta egyszer válaszolt egy kérdéssorra, és ezért az évtized alatt összesen 225 ezer dollárt kapott. Emiatt figyeltek rá fel az amerikaiak. Idén már megfigyelés alatt tartották, így dokumentálták, hogy januárban egy, a vádiratban meg nem nevezett országba vitt két, számítógéphez csatlakoztatható USB-meghajtót, de a visszaúton ezek már nem voltak nála.

A Nozette-ügy sétagaloppnak tűnik az ügyészeknek, akik az elmúlt egy évben több, Izraelhez kötött kémkedési ügyben is megütötték a bokájukat. Ejteni voltak kénytelenek a vádat nemrég az Amerikai-Izrael Közügyek Bizottsága (AIPAC) nevű érdekképviseleti szervezet két képviselője ellen. Manhattanben elítéltek ugyan egy 85 éves férfit, aki bűnösnek mondta magát abban: régebben több, titkos minősítésű katonai dokumentumot, köztük rakétarendszerekre vonatkozóakat adott át egy izraeli diplomatának, de a bíró megfedte a hatóságokat, hogy erre miért nem jöttek rá évtizedekig. A hadsereg egy meghurcolt fejlesztőmérnökének kálváriája pedig arra világított rá: a szövetségi nyomozók gyanakszanak ugyan kényes állásban dolgozó amerikai zsidókra, ám könnyen célt is tévesztenek. David Tenenbaumot 12 éve kezdték háborgatni, hazugságvizsgálatnak is alávetették, majd alá akarták íratni vele, hogy kémkedett. Végül meghátráltak, de  biztonsági átvilágítását csak jelentős késéssel állították helyre.
 

[popup][/popup]