Nagy Imre, zsidók, cigányok: előadás a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Cigányozást, zsidózást és politikai propagandát hallgathattak a nevetgélő diákok az Antall- kormány volt miniszterétől.

„Mi folyik a katolikus egyetemen” címmel tették fel az egyik videómegosztó portálra Botos Katalin közgazdaságtan-előadásának részleteit a Pázmány Péter Egyetemről. Az Antall- kormány bankszektor fejlesztéséért felelős egykori tárca nélküli minisztere arról beszél, hogy a lengyel kommunisták még mindig emberségesebbek voltak a magyaroknál, mert olyan „nemzetellenes kormánya ennek az országnak, mint az 50- es években, nem volt”. „Ha nagyon keresni akarunk az elmúlt időszakban, hasonlót (…) találunk”- teszi hozzá. Az egyetemi tanár előadását néha megszakítva hangos éneklésbe kezd, néha ordít, a hallgatók pedig nevetve fogadják a régi dalokat.

„Az emberek majd eljutnak olyan fázisba, ahol ki-ki tehetsége szerint fog akarni dolgozni. (…) Bocsánatot kérek esetleges itt lévő és roma származású vagy ilyen rokonsággal bíró hallgatóinktól, nem őket akarom megbántani, de megőrülök ettől a Kolompár Orbántól. Ezt a múltkor is mondtam már. Azt mondja, hogy aki szeret dolgozni, az hülye” – magyarázza a következő bevágásban Botos Katalin, aki ezt követően arra hívja fel a figyelmet, hogy Nagy Imre volt az egyetlen nem zsidó a kormányában. „Mindig antiszemita volt a kommunizmus, ez milyen érdekes dolog. Nálunk egy ilyen tudathasadásos helyzet van, hogy egy antiszemita kommunizmust csupa zsidó vezető vezet”- teszi hozzá Botos.

Az intézetvezető a titkosszolgálatokra is kitér a közgazdasági előadás közben, miszerint azok az állam kezében vannak. „Tehát valóban a hivatalos állam irányítja a titkosszolgálatokat. Azért szeretik, ha egyszerre a párt vezetője az állam vezetője. És a múltból nem rémlik önöknek valami? Nem ötlik fel valami most itt a közelmúltból? Hogyis volt, hogy a vezető párt elnöke volt a miniszterelnök? Hogy is van ez?”- utalt vélhetően a Gyurcsány- kormányra a volt miniszter.

„Mindebből leszűrhetjük drága barátaim, önök a katolikus egyetemen végeznek, innen kikerült jogászok lesznek. A munkaerőpiacon, multicégeknél, akárhol is elhelyezkedhetnek majd, sose felejtsék el, hogy maguknak tízszer annyit kell tudni teljesíteni, hogy ugyanolyan elismertségűek legyenek, mint esetleg máshonnan kikerültek”- mondja Botos, majd hozzáteszi, hogy „ha felveszik nekem és valahol lejátsszák, akkor örök harag, fakereszt”.

 

[popup][/popup]