Nicolas Sarkozy számít a muzulmán szavazatokra

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) elnökjelöltje, Nicolas Sarkozy belügyminiszterként csaknem öt éve próbálja etnikai és vallási alapon mozgósítani a franciaországi muzulmánokat, miközben rendszeresen szót emel a fundamentalizmus ellen, s ezzel megosztó politikát gerjeszt – állítja a Libération című baloldali párizsi napilap hétfőn közölt háromoldalas elemzésében.

Az IFOP közvélemény-kutatóintézet közelmúltban végzett felmérése szerint Franciaországban 4 millióra becsülhető a muzulmánok száma, akiknek fele francia állampolgár, azaz szavazati joggal bír a két hónap múlva esedékes elnökválasztáson. Három évvel ezelőtt 36 százalékuk vallotta magát hívő vallásgyakorlónak, 43 százalékuk pedig vallását nem gyakorló istenhívőnek. A felmérésből az is kiderül, hogy a francia muzulmánok 55 százaléka közelebb érzi magát a Szocialista Párthoz (PS), miközben csak 23,4 százalékuk számít UMP-szavazónak.

Dounia Bouzar, a feminista és modern iszlám szószólója nemrég kilépett a Franciaországi Muzulmánok Legfelsőbb Tanácsából (CFCM), amelynek létrehozását négy évvel ezelőtt a belügyminiszterként a kultuszminiszteri teendőket is ellátó Sarkozy kezdeményezte. Véleménye szerint a jobboldali elnökjelölt stratégiát épített fel a muzulmánok etnikai és vallási alapon való mozgósítására, amely csak a frissen érkezett bevándorlók esetében lehet sikeres. Sarkozy felfogása a társadalomról semmilyen összhangot nem mutat az észak-afrikai származású francia fiatalok víziójával, akik teljesen franciának érzik magukat, és azt várják el, hogy annak is tekintsék őket – hangsúlyozza a muzulmán gondolkodó.

A Libération szerint először zajlik olyan elnökválasztási kampány Franciaországban, amelyben a választókat etnikai vagy vallási csoporthoz való hovatartozásuk alapján próbálja egy jelölt megszólítani. Ehhez 2002 óta tudatosan építi csapatát a belügyminiszter. A 37 éves, egykori vállalkozó Kamel Hamza sokáig azt gondolta magáról, hogy “baloldali kromoszómái” vannak, mint mindenkinek, aki külvárosban nőtt fel. De miután csalódott a civil szervezetekben, a jobboldali UMP-hez csatlakozott, és büszke arra, hogy származása miatt került Sarkozy kampánystábjába. Feladata a “látható kisebbségek” meggyőzése Sarkozy hatékony politikájáról. Rachida Dati szintén muzulmán származása miatt, a pozitív diszkrimináció jegyében lett a jobboldali elnökjelölt egyik szóvivője.

Egy neve elhallgatását kérő belügyi köztisztviselő a lapnak elmondta: az év eleje óta az afrikai, muzulmán, libanoni és egyéb nemzeti közösségek vezetői egymásnak adják a kilincset Sarkozy irodájában. Az elnökjelölt külön-külön próbálja őket meggyőzni.

Faycal Ménia, az UMP algériai származású országos titkára úgy véli, hogy Sarkozy vihart kavaró megszólalásaival sokszor tönkreteszi muzulmán kollegái erőfeszítéseit. Pedig nekik köszönhető, hogy ma már az UMP soraiban található a legtöbb “bevándorló származású” párttag. A belügyminiszter kialakította magáról a “muzulmánok által nem szeretett személyiség” képét. A külvárosokban nem bocsátottak meg neki, hogy a zavargások előestéjén, 2005 októberében csőcseléknek nevezte a kirekesztett fiatalokat. A muzulmán politikus szerint két Nicolas létezik: az egyik létrehozta a franciaországi muzulmánok csúcsszervezetét az összefogásra, termékeny vitát indított a pozitív diszkriminációról. A másik pedig – szélsőjobboldali szavazatok reményében – az egyik legnézettebb tv-műsorban a poligámiáról, a kádban rituálisan levágott bárányról és a nők szexuális megcsonkításáról beszél mint a muzulmánokat érintő legfőbb problémákról .

Franck Frégosi iszlámkutató szerint Sarkozy egyrészt megértést mutat a szélsőjobboldali választók félelmeit illetően, másrészt viszont a vallásban látja a társadalmi ellenőrzés egyik fő vektorát, és ezzel teljesen zavaros képet alakított ki politikai szándékairól.

A Mohamed-karikatúrák publikálása miatt a Charlie Hebdo című szatirikus magazin ellen a párizsi nagymecset és a CFCM által indított perben a védelem csak szocialista és centrista politikusokat idézett be. Sarkozyt senki nem hívta, de ő a bírósághoz intézett levelében a francia világiasságra hivatkozva védelmezte a “szatíra régi francia hagyományát”, és ezzel a pert kezdeményező, saját maga által alapított CFCM tagjait provokálta.

A szakértő szerint semmilyen szociológiai tanulmány nem igazolja, hogy létezne “felekezeti szavazat” Franciaországban, de az, hogy Sarkozy Amerika- és Izrael-barát megszólalásaival pozitív képet alakított ki magáról a franciaországi zsidó közösségben, és etnikai alapon közelíti meg a választókat, feltehetően hátrányt jelent majd neki a muzulmán vallású szavazók körében.

(Forrás: MTI, Magyar Hírlap)

[popup][/popup]