1729 zsidó látogatott a jeruzsálemi Templom-hegyre Tisa Be’Ávkor

Írta: Szombat / ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Gilad Erdan izraeli közbiztonsági miniszter irodája délután bejelentette, hogy a tavalyi 1440-hez képest idén 1729 zsidó látogatott a ma moszlim kézen lévő Templom-hegyre a zsidó hagyomány szerinti Tisa Be’Áv napján, az egykori Szentély lerombolásának emléknapján.

Összecsapások a Templom hegyen. Fotó: Ahmad Gharabli/AFP

A látogatók száma új rekordnak számít, pedig a szent helyre való bejutás akadályokba ütközött, mivel a böjtnap egybe esett a muszlim Eid al-Adha ünnep kezdetével.

Erdan dicsérte a rendőrség erőfeszítéseit a helyszín biztosítására, és kijelentette, hogy folytatja az izraeli szuverenitás megerősítését a Templom-hegyen és védeni fogja a zsidók látogatási jogát a szent helyhez.

A közlemény továbbá megjegyzi, hogy az elmúlt négy évben négyszeresére nőtt a Templom-hegyre látogató zsidók száma.

Vasárnap reggel a rendőrség lezárta majd újra megnyitotta a Templom-hegyet a nem-muzulmán látogatók előtt, miután összecsapásra került sor muszlim lázadók és a rendőrség között.

Az összecsapásban legalább 4 izraeli rendőr megsérült. A Vörös Félhold 61 muszlim sérültről számot be.

Szélsőjobboldali politikusok elítélték a zsidó látogatók átmeneti kitiltását Tisa Be’Ávkor a Templom-hegyről, az Egyesült Jobb pedig Benjamin Netanjahu miniszterelnököt tette felelőssé a döntésért.

Netanjahu azonban elutasította a kritikákat, mondván, ő kezdetektől fogva be akarta engedni a zsidókat a Hegyre.

„Csütörtökön, a biztonsági szervekkel folytatott konzultációkat követően, hoztam egy döntést. Idén, mint minden évben, zsidók látogatnak a Templom-hegyre Tisa Be’Ávkor, még muszlim ünnep idején is. A kérdés nem az volt, hogy bemehetnek-e, hanem az, hogyan tudunk gondoskodni a köz biztonságáról, és mi pont ezt tettük. Hidegen hagynak a Twitter-kabinet javaslatai. A vezetés felelősségről és döntésről szól. Mi ennek megfelelően cselekedtünk, és továbbra is így fogunk intézkedni.”

A teljes cikk

[popup][/popup]