Daniel Libeskind zsinagógát tervez Münchennek

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Zsinagógát tervez a müncheni Bet Salom liberális zsidó közösségnek Daniel Libeskind világhírű amerikai építész.
 

 

Még korai kialakult ötletről beszélni, de már fejlődésnek indult egy elképzelés – fogalmazott Libeskind a zsinagóga kiszemelt helyszínének bejárásakor München Lehel nevű városrészében.

A vallási közösség komoly igényeket támasztott az alakulóban lévő tervvel kapcsolatban: olyan közösségi centrumot szeretnének építtetni, amelyben imaterem mellett háromszáz ember befogadására alkalmas rendezvényterem, ifjúsági találkozóhely, óvoda és idősek otthona is helyet kapna. A projekt költségeit a közösséget vezető Thomas Dahmen 11 millió euróra – 3 milliárd forint – becsülte, bár a finanszírozás kérdése még nyitva áll.

A terv azonban könnyedén megbukhat a jogi huzavonákon és a környék lakóinak ellenállásán. “Jelen pillanatban gyakorlatilag lehetetlennek tartom” – mondta az elképzelésről Wolfgang Püschel, az Altstadt-Lehel kerület tanácsának elnöke. A területen eddig csak lakóházak építésére volt engedély, így először az építési jogszabályokat kellene megváltoztatni.

A liberális vallási közösség – amely háromszáz hívőt számlál – kinőtte eddigi zsinagógáját, a konzervatív izraelita közösség zsinagógáját pedig nem használhatja.

 

[popup][/popup]