Szélsőjobb hálózat épül Európában?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Neonáci és antiszemita kapcsolatokat ápoló szélsőjobboldali kelet-európai politikusokkal szövetkeztek a brit konzervatívok az Európai Parlamentben – írta vasárnap megjelent cikkében David Miliband brit külügyminiszter.

 

Miliband – aki lengyel zsidó menekültek leszármazottja – a The Observer című vezető baloldali vasárnapi brit lapban kiemelte Michal Kaminsiknak, a toryk kezdeményezésére alakult új EP-frakció lengyel vezetőjének minapi nyilatkozatát, amely szerint “a zsidó nemzetnek” bocsánatot kellene kérnie a háború alatt Lengyelországban elkövetett “bűnökért”.

Kaminski ezt a brit zsidóság első számú hetilapjának, a Jewish Chronicle-nek mondta, a jedwabnei tömeggyilkossággal kapcsolatban.A lengyel kisváros felheccelt lakói 1941-ben legalább háromszáz helybéli zsidót mészároltak le. Az áldozatokat, köztük gyerekeket, nőket, öregeket egy pajtába zárták, ahol elevenen elégették őket.

Kaminski a brit zsidó lapnak adott interjúban erről azt mondta: nem tartja méltányosnak, hogy a Jedwabnéban történteket a nácik által elkövetett bűncselekményekkel “azonos szinten” tartják nyilván. Hozzátette: ha a lengyel néptől bocsánatkérést várnak Jedwabnéért, akkor a “zsidó népnek” is bocsánatot kell kérnie mindazért, amit “zsidó kommunisták” tettek Kelet-Lengyelországban (a szovjet megszállás idején).

Miliband a The Observerben megjelent vasárnapi cikkében – az új EP-frakció összetételére utalva – azt írta: a brit konzervatívok elvetették Angela Merkel német kancellár konzervativizmusát olyanok kedvéért, akik az egykori náci párthadsereg, a Waffen SS lettországi alakulatának tevékenységéről emlékeznek meg, elvetették Nicolas Sarkozy francia elnök konzervativizmusát egy olyan cseh párt kedvéért, amely tagadja a klímaváltozás tényét, és elvetették Fredrik Reinfeldt svéd kormányfő Mérsékelt Pártját Kaminski pártja, az egy ciklussal ezelőtt kormányzó – mint Milliband fogalmaz, “szélsőjobboldali” – Jog és Igazságosság kedvéért.

A brit külügyminiszter szerint Washingtontól Berlinen át Párizsig hitetlenkedéssel fogadják, hogy a kormányra készülő brit Konzervatív Párt – Winston Churchill egykori pártja – ilyen szövetségeseket választ. A tory vezetőknek “ma” be kell jelenteniük, hogy a brit konzervatívok felfüggesztik tagságukat az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakciójában, és elnézést is kell kérniük ezért az egész epizódért – írta Miliband.

Mark Francois, a toryk EU-ügyi szóvivője a The Observernek azt mondta: Kaminski nem antiszemita – erre vall a lengyelországi antiszemitizmus ellen folytatott küzdelme -, és mindig is rettenetes bűncselekménynek tartotta a Jedwabnéban történteket.
 

[popup][/popup]