Iszlámistákkal üzletelő izraelieket vettek őrizetbe

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Két tel-avivi vállalat alkalmazottait vette őrizetbe a rendőrség azzal a gyanúval, hogy pénzt juttattak el a Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin iszlamista szervezetek részére – közölte a rendőrség vasárnap.

A rendőrök vasárnap átkutatták a Shintrako Ltd. és Mayan Customs Broker and International Forwarding cégek Ramat-Ganban, Tel-Aviv elővárosában lévő székhelyét. A rendőrség őrizetbe vette a Shintrako vezérigazgatóját, és a két cég több alkalmazottját.

Cvika Koren, a Mayan könyvelője tagadta, hogy a vállalatnál bárkit őrizetbe vettek volna. Mint mondta, a rendőrség csak kihallgatott több alkalmazottat, így őt is. A cég nem foglalkozik illegális tevékenységgel – közölte a könyvelő.

A két céget azzal gyanúsítják, hogy a Gázai övezetben működő egyik vállalat közreműködésével – amellyel üzleti kapcsolatban állnak – pénzt juttatnak a Hamász és az Iszlám Dzsihád részére – áll a rendőrség közleményében.

A Shintrakót többször is figyelmeztették, hogy ne működjön együtt a gázai vállalattal, ennek ellenére megtalálta a módját, hogy kijátssza az Izrael által elrendelt korlátozásokat – mutatott rá a közlemény.

A rendőrségi közlemény szerint az elmúlt évben megnőttek a palesztin iszlamista szervezeteknek nyújtott titkos támogatások. A palesztin csoportok ellen a nemzetközi adományozók embargót rendeltek el a Hamász tavaly márciusban történt kormányra kerülése után.

A rendőrségi közlemény szerint a titkos pénzeket terrorcselekmények kezdeményezésére, valamint a szervezetek infrastruktúrájának fenntartására és bővítésére használják fel.

(Forrás: MTI, Echo Tv)

[popup][/popup]