Rejtélyes körülmények között tűnt el egy iráni atomtudós

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Átállhatott a nyugati titkosszolgálatokhoz az az iráni atomtudós, aki még júniusban tűnt el medinai zarándokútján. Irán szerint az amerikaiak közreműködésével a szaúdi hatóságok vették őrizetbe. Sorsáról nem tudni semmit, de eltűnése után pár héttel a nyugati titkosszolgálatok lelepleztek egy titkos iráni urándúsítót.
 

 

Egyre több körülmény utal rá, hogy egy júniusban eltűnt iráni atomtudós valójában átállt a nyugati hírszerzéshez, jelentette az AP. Sahram Amiri május 31-én indult medinai zarándoklatra Szaúd-Arábiába, neje utoljára június 3-án hallott róla. Amiri akkor Medinából telefonált, és azt mesélte, hogy megérkezésekor hosszasan, “az összes többi utasnál hosszabb ideig” faggatták a reptéren a hatóságok.

Irán már hivatalosan is felvilágosítást kért a szaúdi hatóságoktól Amiri sorsáról, de választ nem kapott. A tudós ügyében már az ENSZ közgyűlésének elnökéhez is fordultak, bár mindeközben tagadják, hogy Amirinek bármilyen szerepe is lett volna az iráni atomprogramban.

Hivatalosan azt állítják, hogy a kutató csak a nukleáris anyagok orvosi velhasználásával foglalkozott. Az AP beszámolója szerint viszont a Forradalmi Gárda alá tartozó Malek Astar Egyetem kutatója volt.

Bár az irániak állítják, hogy Amirit letartóztatták, és hogy ebben az Egyesült Államok keze is benne volt, több elemző szerint valószínűbb, hogy Amiri maga ajánlotta fel szolgálatait a nyugati titkosszolgálatoknak.

Azt ugyanis, hogy Amiri együttműködött, egyre többen valószínűsítik. Ennek jelét látják abban is, hogy szeptember közepén a nyugati titkosszolgálatok lelepleztek egy titkos iráni urándúsító üzemet, nehéz helyzetbe hozva ezzel a nemzetközi tárgyalások előtt Iránt. A kumi üzem leleplezése a nyugati hírszerzés legnagyobb sikere volt az utóbbi években, írja az AP.

Irán egyébként egy másik defektor ügyében is a történtek tisztázását követeli. 2007-ben az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornokának veszett nyoma Törökországban, ő szinte biztosan saját maga ajánlotta fel szolgálatait a nyugati titkosszolgálatoknak.
 

[popup][/popup]