„Gázt a Dohány utcai zsinagógába” A közönség jól szórakozott

Írta: ATV - Rovat: Hírek - lapszemle

 

Szent koronánk óvd, vigyázd hazánk, hajnalcsillag, szép keresztünk, ragyogj fel reánk – üvöltött a Pest megyei Kosd közösségi házában a szélsőjobbos Kárpátia zenekar egyik száma, amely – a pogácsával együtt – a Jobbik kampányrendezvényének valódi kezdetéig hivatott szórakoztatni az időben, délután ötkor megjelenteket. Mire ifj. Hegedűs Lorántot felkonferálták, mintegy hatvan helybéli gyűlt össze.

„A legdöntőbb kérdés a hitelesség” – szögezte le a főszónok, majd sorra vette a politikai környezet szereplőit: a Fideszt, mely csak beszél, de akkor sem tudott mit csinálni, mikor megjelent Medgyessy Péter ex-miniszterelnök, „a maga szűk szavával és agyával”; a MIÉP-et, mely a Jobbikkal is összekülönbözött és a lelkész is eltávolodott tőle; végül pedig a Hegedűs által már többször „szociopata állatként” emlegetett jelenlegi miniszterelnököt. Az állandó ütőkártya, „Simon Peresz izraeli államelnök országhódító hadjárata” pedig körülbelül egy tucatszor jött elő egy órán belül.

„Ide csendőrség kell. A darutollas kell ide, aki ha végigmegy, akkor mindenki szálljon magába és tudja meg, ki az Úristen! Rend a lelke mindennek!” – jelentett ki a lelkész, többször homályosan említve egy bizonyos nyilvántartást, amely „bizonyos szerepvállalók” tevékenységéről készült. Két brutális bűncselekményre is felhívta a figyelmet, olyanokra, melyeken „a legnagyobb lélekszámú stigmatizált kisebbség szubkultúra alatti tenyészetének ivói rétegét képviselő, az evolúció prototípusát képező egyed” (értsd: egy cigány ember) volt az elkövető.

Amikor pedig azon sajnálkozott, hogy a 2007-es zavargásokkor feloszlatták gyülekezetét, Hegedűs egy holokauszt-utalással is kedveskedett a közönségnek. „Képzeljék el, hogy a Dohány utcai zsinagógába – miközben a vészkorszakra emlékeznek – gázt, könnygázt lőnek be” – mondta sokat sejtetően, a közönségből pedig hangos nevetés hallatszott. – Micsoda hisztéria lenne belőle, gázt a zsinagógába – ismételte meg a gyengébbek kedvéért a lelkész.
 

[popup][/popup]