Ki kaphat idén irodalmi Nobel-díjat?

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli Ámosz Oz vezeti az idei irodalmi Nobel-díj várományosainak listáját, az esélyesek közül azonban nehéz megjósolni, hogy a Svéd Királyi Akadémia – amelynek hivatalos bejelentése jövő csütörtökön esedékes – kinek ítéli oda a kitüntetést.

 

Novelláiban a modern Izrael mindennapjait bemutató, és évtizedek óta az izraeli békemozgalmat támogató Ozra 4:1-es eséllyel lehet fogadni a legnagyobb londoni fogadóiroda-hálózatnál. Ámosz Oz azonban sokak favoritja volt tavaly is, amikor végül a francia Jean-Marie Gustave Le Clézio kapta a rangos elismerést.

A legesélyesebbnek tartott írók sorában a második helyet holtversenyben az algériai Assia Djebar és az amerikai Joyce Carol Oates foglalja el, akikre 5:1-es eséllyel lehet szavazni.

Bárki is nyerje a kitüntetéssel járó 10 millió svéd koronát (261 millió forintot), a döntés várhatóan ugyanannyi embert bőszít majd fel, mint amennyit elégedettséggel tölt el.

Az idén ráadásul az egyik legnagyobb kérdés az, hogy amerikai íróé lesz-e a dicsőség. Tavaly ugyanis nagy vihart kavart Horace Engdahl, a Svéd Királyi Akadémia akkori főtitkára az európai irodalomnak az amerikaival szembeni “felsőbbrendűségét” bizonygató nézeteivel. Az irodalomtudós kijelentése miatt végül lemondott tisztségéről, de továbbra is tagja maradt az akadémia 18 tagú elnökségének.

A díjra esélyes amerikai szerzők közül Philip Rothra 7:1, Thomas Pynchonra 9:1 arányban lehet fogadni.

Az utolsó amerikai irodalmi Nobel-díjas Toni Morrison volt, aki 1993-ban vehette át az eszmei és anyagi értelemben egyaránt legértékesebbnek számító kitüntetést.

[popup][/popup]