Holokauszt-emlékmű a pécsi vasútállomáson

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Mementót kíván állítani a holokauszt helyi és környékbeli áldozatainak a Pécs Emlékezete Alapítvány. A civilszervezet egyik alapítója Korinek László, a Pécsi Tudományegyetem jogi karának tanszékvezetője elmondta: Pécs nem zsidó közössége eddig nem emlékezett meg arról a négyezer emberről, akit 1944-ben a baranyai megyeszékhelyen tereltek vagonokba. Ezt a mulasztást szeretné pótolni az alapítvány – mondta a jogász professzor.
 

 

A pécsi vasútállomáson felállítandó emlékmű egy nagy méretű kőtömb lesz, amelyben egy embercsoport sziluettje jelképezi az elhurcoltakat. Az emlékművel szemben állók az embereket formázó lyukon át a sínekre látnak – vagyis oda, ahonnan a deportáltak utoljára láthatták városukat. Az Illa Gábor szobrász által készített terv megvalósítása 15 millió forintba kerül.

Az alapítvány gyűjtést indít a pénz előteremtésére. Korinek László hozzátette, hogy 2010. július első vasárnapján avatják fel az emlékművet, ám az alapítvány utána is folytatja működését.

Feladatuknak tekintik a holokauszt pécsi történéseinek felkutatását, valamint a zsidó kultúra ápolását. Korinek úgy véli, hogy utóbbi már csak azért is fontos, mert Pécs jövőre Európa Kulturális Fővárosa (EKF) lesz, s a zsidók művészetét és szokásait bemutató produkciók beleillenek az EKF koncepciójába.

 

[popup][/popup]