Egyházi pénzek, kommunikációs zavar

Írta: Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

Az egyházak számára hátrányosan változik az egyszázalékos adófelajánlások után járó állami kiegészítés számítási módja, de a tervek szerint ideiglenes, csak a jövő évben érvényes intézkedésről van szó. 

 

A kormány azzal kalkulál, hogy 2011-től növekedés várható a gazdaságban, és akkor visszaáll a korábbi rend. Szollár Domokos kormányszóvivő erről azt követően beszélt, hogy Bajnai Gordon kormányfő – többek közt Hiller István oktatási és Kiss Péter társadalompolitikai miniszter társaságában – a Parlamentben találkozott a katolikus, a református és az evangélikus egyház, valamint a zsidó hitközségek vezetőivel.

Az egyházak támogatása a költségvetés tervezete szerint jövőre több mint kétmilliárd forinttal csökken. Az egyházak a közelmúltban nemcsak a csökkenés mértékét kifogásolták, hanem azt is, hogy nincs érdemi egyeztetés a kormányzattal: kezdeményezésükre a parlament emberi jogi és vallásügyi bizottsága is összeült, hogy elmozdítsa a tárgyalásokat a holtpontról.

A kormányszóvivő elismerte, hogy a költségvetési egyeztetésnél voltak “kommunikációs zavarok”. Helyre kell állítani a bizalmat az egyház és a kormány között – jelentette ki. Tájékoztatása szerint az a döntés született, hogy az egyházi vezetőkkel folytatott egyeztetéseket a társadalompolitikai kabinet koordinálja, az oktatási-kulturális területen ugyanakkor az oktatási tárca vezetője lesz a fő kapcsolattartó.

egyházak tam.JPG

A miniszterelnöki konzultáció után Ittzés János, az evangélikus egyház püspök-elnöke közölte: az ország és a nemzet iránti szolidaritásból az egyházak elfogadták, hogy jövőre csökken a költségvetési támogatásuk.

 

[popup][/popup]