„Meddig tűri a magyar, hogy egy ilyen verset zsidó szavaljon?”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nem egy lecsúszott, alkoholista, hanem egy jómódú náci próbálta botrányba fullasztani a felolvasást.
 

Botrány az előadáson

 

 

Felolvasóest fellépő művésze volt szombat este a Virág cukrászda teraszán Székhelyi József színművész, a Szegedi Nemzeti Színház előző direktora, aki magyar költők és írók verseiből, novelláiból olvasott fel a nézők „rendelése” nyomán.

A felolvasóestet egy bekiabáló zavarta meg, aki lezsidózta a művészt, és sérelmezte, miért nem magyar színészek olvassák fel a szép magyar verseket. Az atv.hu felkereste a színészt, mesélje el, hogyan érintették a történtek.

Székhelyi József egy nagyszerű kezdeményezés nyomán a Délmagyar című újság és a szegedi Virág cukrászda közös szervezésében tartott felolvasó estet. Az ötlet az volt, hogy szombat este hat órától a színésztől a helyszínen és online verseket lehetett rendelni, melyeket ő vagy fejből elszavalt, vagy a helyszínen lévő kötetekből felolvasott. 

Székhelyi először az online kérésekkel indított. Ezt követően Faludy egyik balladájának elszavalása után, a taps közben, egy idősebb úr felállt, elkezdett a botjával hadonászni, és azt mondta: „Meddig tűri még a magyar nép, hogy egy ilyen szép verset egy zsidó szavaljon?”. Majd azt is hozzátette, hogy Székhelyit legszívesebben a rács mögött látná.

„A bekiabálás után megdermedtem, majd nagyjából tíz másodperc múlva odaléptem a férfihez. A kezemet nyújtottam neki, és javasoltam, hogy üljünk le és beszéljük meg a dolgokat. A férfi a kezemet nem fogadta el. Ekkor megfogtam a grabancánál, és közöltem vele, hogy takarodjon, vagy péppé verem. A biztonsági őrök ezt látva kapcsoltak, kifizettették a férfival a kávéját, és kitessékelték a cukrászdából”, mesélte a történteket az atv.hu-nak Székhelyi.

Egy bátor idősebb hölgy sietett ezután a színész segítségére, aki kikérte magának a közönség nevében az inzultust, és szinte elzavarta a férfit. „Amikor visszatértem a pódiumra, a nézők megköszönték a bátorságomat, én pedig József Attila Ódájával folytattam az estet” – mondta a színész-direktor.

A durva inzultust követően Székhelyi baki nélkül végigcsinálta a másfél órás műsort: „Élveztem a helyzetet, hogy úrrá tudtam lenni egy ilyen nem mindennapi szituáción”, mondta lapunknak. A színész hozzá tette, hat éves gyermekét nagyon megviselték az apjával történtek, azóta nem alszik nyugodtan. Arra a kérdésre, hogy tart-e esetleg bármilyen inzultustól, azt felelte, mindenre fel van készülve. „Mikor még Budapesten laktunk, akkor is rálőttek a pasaréti házamra, engem már nem lehet meglepni”.

A férfiről, aki Szeged egyik jól ismert utcai figurája, Székhelyi azt mondta, nem egy lecsúszott, alkoholista elem, aki nem tudja, mit beszél. „Egy jómódú náci. A nácikat pedig agyon kell verni, és az ominózus estén engem is egytized másodperc választott el attól, hogy ezt demonstráljam is”.

Az esetet nem kell marginális, egyedi esetté alázni a színész szerint. Nem lehet a szőnyeg alá söpörni azt a tényt, hogy a mai politikai elit tagjai között nagyon sok uszító, populista elem van. És ami a legrosszabb, hogy ezek a politikai erők még komoly támogatásra is számíthatnak a társadalomtól.

Megkérdeztük, nem tartja-e valószínűnek, hogy a több mint négy évvel ezelőtti, SZDSZ-es rendezvényen elhangzott mondata miatt orrolnak rá jobboldali szimpatizánsok. 2005. márciusában a színész Orbán Viktorral kapcsolatban úgy fogalmazott: „…mint Tokaj hímvesszeje, nektárt fog csöpögtetni mindenhová”.

Székhelyi azt mondta, akkori beszéde nem a Himnusz megcsúfolása volt, hanem amit mondott, azt éppen annak védelmében mondta. Mondandóját az egész politikai osztálynak címezte, ugyanúgy az SZDSZ-nek, mint ahogy Orbán Viktornak. „Nekem anno fájdalmasan igazam volt, egyébként gyűlölöm, ha igazam van. De sajnos azt kell mondanom, a helyzet azóta sem változott sokat”. A Fidesz elnökéről még annyit mondott a színész, elképesztőnek tartja az életútját, „a rendszerváltó, farmeros, kockás inges fiatal és a 2009- es Orbán Viktor nem azonos egymással”. Székhelyi azonban ugyanígy nem érti Demszky Gábor, vagy akár Kóka János életútját sem.

A színész elmondta azt is, hogy nem tud úgy végigmenni Szeged főutcáján, hogy tízből két ember ne menne oda hozzá, és szorítaná meg a kezét. „Nincs miért szégyenkeznem, amíg ez így van, és erre nagyon büszke vagyok”.

 

[popup][/popup]