Zavargások Jeruzsálemben

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Muzulmán arabok támadtak zsidókra. 27-en megsérültek, amikor zavargások törtek ki a Templom-hegyen.
 

 

Mintegy 150 muzulmán arab kővel kezdett dobálni egy csoport zsidót és az őket kísérő rendőröket. Közben a legnagyobb zsidó ünnep, a Jom Kippur előtt az izraeli hadsereg megerősítette a biztonsági intézkedéseket

Elszabadultak az indulatok a jeruzsálemi Templom-hegyen, ahol valamikor a zsidó vallás legszentebb helye, a Szentély állt. Most csak látogatóba érkezett egy csoport külföldi zsidó, de hamarosan menekülni voltak kénytelenek. A muzulmán mecsetekbe érkező arab hívek ugyanis kövekkel kezdték dobálni őket. A turistákat rendőrök mentették ki, a muzulmánokat pedig könnygázzal és hanggránátokkal oszlatták fel.

– Nagy számú rendőri egységet küldtünk ki Kelet-Jeruzsálembe, különösen a szent helyekre, hogy lenyugodjanak a kedélyek – mondta az izraeli rendőrségi szóvivő.

A zavargások ugyanis átterjedtek az Óváros más részeire is. 12 rendőr és 15 arab megsérült.

Ez az egyik oka, hogy megerősítették a biztonsági intézkedéseket Izraelben. A másik pedig, hogy most van a zsidó vallás legnagyobb ünnepe, a Jóm kippur. Az engesztelés napján a vallásos izraeliek megbánják a bűneiket és egész nap böjtölnek. Ezek az emberek szimbolikusan egy csirkére helyezik vétkeiket. Aztán az állatot elajándékozzák a rászorulóknak. Az Ókorban, amikor még állt a Templom, a főpap a bűnbakra helyezte a nép bűneit. A Szentélyt azonban 70-ben lerombolták a hódító római légiók, emiatt megszűnt a véres áldozat bemutatása.
 

[popup][/popup]