Hitler a horvát cukorkákon

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Adolf Hitler képmásával díszített cukroszacskókat fedeztek fel több horvátországi kávézóban, és az ország ügyészsége azonnal vizsgálatot indított az ügyben.

A Novi List című lap értesülése szerint az inkriminált kristálycukros tasakokat – amelyeken a náci diktátor képe mellett a holokausztot kifigurázó viccek éktelenkednek – egy kis pozegai üzemben állították elő az ország keleti részén.

Az ügy kínos lehet a zágrábi kormány számára, mert a kabinet buzgón igyekszik háttérbe szorítani Horvátország náci múltját. A horvát usztasa rezsim a nácik oldalán állt a II. világháborúban, s az akkor elfogadott törvények alapján 1941-1945 között több ezer embert – szerbeket, zsidókat, cigányokat és antifasiszta horvátokat – hurcoltak horvátországi táborokba, ahol legyilkolták őket.

Franjo Tudjman néhai horvát államfő elnöksége idején – 1991-1999 között – bocsánatos bűn volt egyes usztasa jelképek használata, s ez meg is terhelte Horvátország és Izrael viszonyát. A Tudjman-éra utáni horvát vezetők nyilvánosan bocsánatot kértek az usztasa-rezsim bűneiért.

A jeruzsálemi központú Simon Wiesenthal Központ közölte, tiltakozott a cukroszacskók miatt a horvát hivatalos szerveknél. Efrájim Curoff, a központ igazgatója követelte Horvátországtól, hogy a vonatkozó – a faji, vallási és etnikai gyűlölködést tiltó – törvény előírásának megfelelően azonnal hívják vissza a tasakokat a kereskedelmi forgalomból.

(Forrás: Múlt-kor/MTI)

[popup][/popup]