Ahmadinezsád: Ki a külföldiekkel Afganisztánból és Irakból!

Írta: Népszava Online - Rovat: Hírek - lapszemle

Távozásra szólította föl az Irakban és Afganisztánban állomásozó külföldi csapatokat kedden Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök.
 

Forrósodik a helyzet Iránban – távozásra szolította fel a külföldi katonákat az elnök

 

 

“Azt tanácsolom, térjenek vissza a hazájukba, és fordítsák a tetemes katonai kiadásokat saját népük gondjainak megoldására. Ezzel jobban járnak” – mondta az államfő a fegyveres erők szokásos éves felvonulásán Teheránban. A felvonulást mindig az 1980-88 közötti iraki-iráni háború kitörésének évfordulóján tartják meg.

“Amint azt Irakban és Afganisztánban látták, a térség népei ellenzik a külföldiek jelenlétét” – folytatta, és képtelenségnek nevezte, hogy “a külföldi hatalmak hosszú távon (katonai) támaszpontokat tartsanak fenn a térségben”.

Ahmadinezsád egyúttal kijelentette: “Egyetlen hatalom sem merészel arra gondolni, hogy megtámadja Iránt. Fegyveres erőink a világon bárhol levágják bárkinek a kezét, még mielőtt meghúzná a ravaszt, és kilőne Iránra akárcsak egy golyót is” – fogalmazott, hozzáfűzte ugyanakkor, hogy az iráni katonai kapacitás kizárólag védelmi jellegű.

Éppen előző nap jelentette ki Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes, hogy hazája nem mondott le az iráni atomprogramra adandó katonai válasz lehetőségéről. Izrael nem ad hitelt azoknak a teheráni állításoknak, amelyek szerint az iráni atomprogram kizárólag békés célú. Ajalon hangsúlyozta: a zsidó állam nem tűri, hogy a vele szemben nyíltan ellenséges iszlám köztársaság atomfegyverre tegyen szert.

Egyvolt magas rangú izraeli védelmi illetékes a múlt héten azt mondta a brit hírügynökségnek, hogy Izrael támadást intéz az iráni atomlétesítmények ellen, ha a nagyhatalmak az év végéig nem állapodnak meg olyan szankciókról, amelyek megkötik Irán kezét.
 

[popup][/popup]