„Egy lelketlen figura Wall Street-i bűvészmutatványai”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Így állítja be Bernard Madoff 65 milliárd dolláros befektetési csalássorozatát két új könyv, amelyeket a USA Today napilap ismertetett.
 

 

A tavaly decemberben letartóztatott Madoff idén márciusban vallotta be a bíróság előtt, hogy bűnös az úgynevezett Ponzi-trükk alapján végrehajtott csalásban. A volt üzletember titkos manipulációiról azóta már több könyv is készült. A legkiválóbb írások közé tartozik Erin Arvedlund pénzügyi újságíró Túl szép, hogy igaz legyen és Jerry Oppenheimer életrajzíró Madoff a pénzzel című kötete.

Ne kérdezz, ne szólj!

Bár egyikük sem képes “a szörnyeteg szívébe látni”, mindkét szerző lelketlen figuraként festi le a csalót, aki egy sor bonyolult Wall Street-i bűvészmutatványt hajtott végre. Madoffban annyi érzés volt, amennyi az irodája falát borító szürke-fekete dekorációkban – fogalmazott az újság. Arvedlund felidézi, hogy ő már 2001-ben írt egy cikket – több mint száz interjú alapján – Madoff homályos fedezetialap-birodalmáról. Ne kérdezz, ne szólj! című írása megdöbbentő újdonságként hatott, csak kár, hogy a tőzsdefelügyelet nem figyelt rá.

Amikor az újságíró hitetlenkedve megkérdezte az üzletembert, miképpen lehetséges, hogy egyes befektetései soha nem kerülnek leszálló ágba, és évtizednél hosszabb ideje több mint 15 százalékos évi hozamot biztosítanak, Madoff azzal kerülte ki a választ: ez az ő saját stratégiája, amelynek nem árulhatja el a részleteit.

Igéző hozamok

Arvedlund leírta, hogy a befektetők és a tőzsdefelügyelet ellenőrei körében is mély tiszteletnek örvendő Madoff – aki őrizetbe vételéig szinte ismeretlen volt a pénzügyi világon kívül – soha nem fektette be a rábízott pénzt. Ehelyett letétbe helyezte a Chase Manhattan bankban, és a korábbi befektetőknek éveken át a későbbi befektetésekből fizetett vonzó hozamot.

Könyvében ismerteti a fedezeti alapok működését, a pénzügyi piacok szabályozását, és azt, hogyan landoltak a befektetők milliói – közvetítő befektetési alapokon keresztül – Madoff számláján a Chase Manhattanben. Azt is feltárja, miként folytatta Madoff titkos manipulációit a közép-manhattani Rouge épület 17. emeletén, elkülönítve legális brókercégétől, amely a 18. és a 19. emeleten működött.

Madoff csalása azért tudott olyan sokáig rejtve maradni, mert a befektetők hittek neki, valósággal megigézték őket a kiemelkedő hozamok. Az óvatosabb befektetők kerülték őt, azok számára azonban, akik nem kérdeztek semmit, a csoda folytatódott – írta Arvedlund.

Jerry Oppenheimer tucatnyi olyan emberrel készített interjút, aki közvetlen közelről ismerte a volt üzletembert. Köztük csalódott hozzátartozókkal és olyan pórul járt hollywoodi hírességekkel, mint a kilencvenes éveiben járó Gábor Zsa Zsa és kilencedik férje, a 65 éves Frederic von Anhalt herceg.

Gimnáziumi osztálytársai a queensi Far Rockaway középiskolából egy rángatózó szemű, a sportban sem kiemelkedő, jelentéktelen gyerekként emlékeznek Madoffra. Szülei és apósa nyomdokain járt, előbbiek zavaros részvényügyletbe keveredtek, utóbbi pedig agyafúrt könyvelő volt, és az első befektetőket ő irányította hozzá.

7400 dolláros öltöny

Oppenheimer érdekes adalékokkal szolgál Madoff fényűző életmódjáról. Megemlíti például az általa viselt egészen ritka, 7400 dolláros, krémbarna, vikunagyapjúból és kasmírból készült, kézzel gyártott halszálkamintás zakóját, továbbá különleges, megrendelésre készült öltönyeit, méregdrága karóráit, valamint a keleti 64. utcában levő lakásának fényűző berendezését.

A szerző részleteket közöl Madoff felesége, Ruth, továbbá két fia és unokahúga nem mindennapi költekezéseiről is. Megszólaltatja egykori londoni irodájának egy munkatársát, aki elárulta, hogy a zsidó Madoff egyáltalán nem kóser ételeket rendelt reggelire, és feleségével Neil Diamond zenéjét kedvelték. Általában a Lanesborough szállodában szállt meg, ahol a vendégeknek saját komornyikjuk van. Oppenheimer, aki könyvében utal arra is, hogy Madoffnak több szerelmi kalandja volt, kevés magyarázattal szolgál ugyan az egykori csaló üzletember tevékenységére, de sajátos fűszerezésben tálalja ezt a gusztustalan történetet – írta a USA Today.
 

[popup][/popup]