Izrael nem támadja meg az iráni atomlétesítményeket

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A legfőbb vallási vezető szerint viszont Izrael a felelős az Iránban zajlott tüntetéshullámért is.
 

 

Izrael nem támadja meg az iráni atomlétesítményeket – állította az orosz elnök, aki szerint Simon Peresz izraeli miniszterelnök megígérte neki, hogy nem mérnek csapást Iránra.

Közben Teheránban az ország legfőbb vezetője azt állította, hogy a cionista ellenség miatt voltak a választások után rendszerellenes tüntetések. Ali Hamenei erről a Ramadánt lezáró ünnepnap alkalmából beszélt.

A legfőbb iráni vallási és politikai vezetők együtt köszöntötték az egy hónapig tartó böjti időszak végét. A közös ima után Hamenei ajatollah kijelentette, hogy a muzulmánok egységesen kiállnak „az iszlám nemzetet emésztő, romboló cionista rákfekély ellen.”

Egy nappal korábban az iráni elnök is Izraelt szidalmazta beszédében. Mahmúd Ahmadinezsád kijelentéseit Washingtonban és Moszkvában is elítélték.

Közben újabb amatőr felvételek kerültek fel az internetre, amelyek a hétvégi teheráni rendszerellenes tüntetésről készültek. A felvonuláson részt vett Mohamad Hatami volt államelnök és az ellenzék több vezetője is.

Washingtonban már az október elsején kezdődő közvetlen tárgyalásokra készülnek Iránnal. Ezen az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai az iráni atomprogramról kérnek részletes tájékoztatást. Ha Teherán nem működik együtt, súlyos szankciókra számíthat, jelentette be az amerikai külügyminiszter.

– Irán nem tesz eleget az ENSZ követelményeinek, és ennek súlyos következményei lehetnek” – jelentette ki Hillary Clinton.

Katonai csapástól azonban nem kell tartaniuk. Dmitrij Medvegyev orosz elnök bejelentette, hogy ígéretet kapott Simon Peresz izraeli elnöktől, miszerint a zsidó állam nem támadja meg az iráni atomlétesítményeket. Ezt az állítást azonban izraeli forrásból még nem erősítették meg.
 

[popup][/popup]