Árgus szemmel figyelünk” – magyarrá neveljük a palesztin foglyot

Írta: Hírszerz? / Seres László - Rovat: Hírek - lapszemle

Ha Magyarország palesztin foglyot akar befogadni Guantánamóról, akkor leginkább három férfi közül választhat. A nyilvános adatbázisok alapján elmondható: egyikük sem teljesen alaptalanul került oda. A kormányszóvivő a Hírszerzőnek azt mondta: “a másfél-két éves integrációs program célja, hogy a palesztin fogoly be tudjon majd illeszkedni a magyar társadalomba”.

 

 

Mint arról beszámoltunk, a magyar kormány “hosszú mérlegelés és gondos előkészítés után” úgy döntött, Amerika megkeresésére részt vesz a guantánamói foglyok beilleszkedési programjában, és befogad egy volt foglyot a táborból. A hír az AP tudósítása nyomán az egész világot bejárta, azt azonban még nem tudni, kit is fogadunk be.

Magyarország tekintettel van az ország biztonságára, csak olyan foglyot fogad be, aki ellen nem folyik sem amerikai, sem nemzetközi bírósági eljárás vagy vizsgálat, és akinek lehetetlen a hazatérése. A kormány egy néhány fős listáról választja majd ki az illetőt, de várhatóan egy palesztin férfi lesz az, akit az ország befogad – jelentette be szerdán a miniszterelnök, hozzátéve: a fogoly számára egy másfél éves integrációs folyamat következik, hatósági felügyelet mellett.

Szollár Domokos kormányszóvivő a bejelentés után elmondta, hogy a férfi, aki “befogadott státuszba” kerül, várhatóan az év utolsó negyedévében jön Magyarországra. Az országot nem hagyhatja majd el, és lesz külön tartózkodási helye. Előtte azonban még néhány napon belül magyar delegáció utazik Guantánamóra, hogy személyesen hallgassák meg és válasszák ki az illetőt.

Daniel Fried amerikai különmegbízott budapesti tárgyalásain elmondta, hogy a magyar küldöttség három olyan őrizetessel – köztük egy palesztinnal – találkozik majd, aki megfelel a fenti feltételeknek. Amerika mintegy hatvan olyan fogoly átadását szeretné, akiket nem gyanúsítanak semmiféle terrorista tevékenységgel. Több EU-tagállam már jelezte, hogy befogadnak guantánamói foglyokat.

Ki jöhet szóba?

A kubai szigeten lévő amerikai facilitásban a kezdeti 7-800 után már csak mintegy 226 fogoly vár arra, hogy döntsenek sorsáról. A nyilvánosan is hozzáférhető adatbázisokból kiderül, hogy ha a magyar kormány már az interjúk előtt úgy döntött, palesztin állampolgárt (tehát az egyelőre állam nélkül működő Palesztin Hatóság által kiadott okirattal rendelkező polgárt) fogad be, akkor formálisan négy (valójában inkább három)  guantánamói férfi közül választhat:

1) A 29 éves Assem Matruq Mohammad al Aasmi szaúdi-palesztin kettős állampolgár. Állítólag az al-Kaida harcosa, hét éve ül a börtöntáborban. Ő a 49-es számú fogoly. Beismerte, hogy bin Laden támogatójaként 2001-ben “dzsihád” céljából a palesztin területről Afganisztánba utazott, ahol az al Farouq gyakorlótáborban katonai kiképzést kapott. Ugyanakkor tagadta, hogy terrorista tetteket elkövetett volna. Pakisztánban fogták el, jelenleg nem vádolják konkrét bűncselekménnyel.

2) A 44 éves, gázai születésű, sokáig Jordániában élő Mahrar Rafat Al Quwari az 519-es számú fogoly Guantánamón, őt is a tálibokkal és az al-Kaidával hozzák összefüggésbe. Ő is ott volt az Al Farouq kiképzőtáborban, majd az afganisztáni háború idején Tora Borába menekült. Az amerikaiak szerint fegyverrel harcolt Kandahár térségében, ezenkívül többször találkozott (és rádióban beszélgetett) Oszama bin Ladennel. Az ő verziója szerint a helyiek fogták el és adták el az amerikaiaknak, ártatlanul.

Tipikus cella Guantánamón: kit fogadunk be?

Az amerikaiak állítólag már régóta rábólintottak a – jelenleg hontalan, azonosító iratokkal nem rendelkező – Al Quwari elengedésére, főként azért, mert a státusát felülvizsgáló katonai bizottság nem tudta rábizonyítani, hogy valóban fegyveres harcos lett volna a tálibok vagy az al-Kaida oldalán. Őrá illik talán a leginkább az, hogy “lehetetlen a hazatérése”, mivel – legalábbis állítása szerint – Jordániában kínzás várna rá.
 
3) Mindenféle vádemelés nélkül tartják fogva a táborban a 684-es számú palesztin foglyot, Mohammed Abdullah Taha Mattant is, aki 14 éves kora óta tagja a Tablighi Jamaat muszlim vallási szervezetnek, amely állítólag számos ponton kapcsolódott az al-Kaidához. Tizenhat másik férfival együtt egy vezető al-kaidás által használt pakisztáni vendégházban fogták el. A férfi tagadja, hogy valaha részt vett volna fegyveres harcokban.

4) A 38 éves, 35 álnévvel is rendelkező, a táborban dokumentáltan megkínzott 10016-os fogoly, Abu Zubaydah. 2002-es elfogásakor az amerikaiak úgy látták, az egyik legmagasabb pozíciójú al-Kaida vezető (toborzó és műveleti tervező) került a kezükbe, Oszama bin Laden és Ayman al-Zawahri után ő volt a harmadik az amerikaiak al-Kaida listáján.

A Szaúd-Arábiában született palesztin férfinak szoros kapcsolata volt jordániai és palesztin terrorcsportokhoz, sőt egy – végül megakadályozott – bombamerénylet kitervelése miatt távollétében halálra is ítélték Jordániában. Ő is vádemelés nélkül ül Guantánamón, ezzel együtt – mivel egyike a 16 “legértékesebb” fogolynak – erősen valószínűtlen, hogy rá eshetne Budapest választása.

Hogyan integráljunk palesztin foglyot?

“Az európai gyakorlatban két szélsőség van a foglyok befogadására: vagy szigorú háziőrizetben tartják, vagy teljesen szabaddá engedik őket. Magyarország a kettő közti utat választja” – mondta a kormányszóvivő a Hírszerzőnek. Szollár Domokos közölte: a másfél-két éves integrációs program célja, hogy a volt fogoly be tudjon majd illeszkedni a társadalomba, le tudjon telepedni Magyarországon.

“Hosszú, fáradságos programban vesz részt, amelynek része lesz a közösséghez szoktatás, utána pedig magyarul is megtanul majd” – sorolta a tennivalókat a kormányszóvivő, aki ugyanakkor nem akarta elárulni, kik, mely szervek vesznek részt az integrációs programban. “Az biztos, hogy már a kiválasztása is egyfajta szűrő lesz, hogy nem jelent majd veszélyt a társadalomra. Árgus szemmel fogjuk figyelni, és az első időszakban biztosan nem hagyhatja majd el a lakóhelyét.”

Kérdésünkre, hogy az adatbázisok információi alapján valóban kiszűrhető-e, hogy nemzetbiztonsági rizikót importálunk, Szollár Domokos óvott attól, hogy bárki a neten megtalálható információkból próbáljon tájékozódni. “Nem mindenki terrorista, aki Guantánamón ül. Bárkit bevihettek, a jog és az igazságszolgáltatás nem úgy működött, mint Európában” – jelentette ki.

Valki László nemzetközi jogász is úgy látja, önmagában az, hogy a fogoly a schengeni térségbe érkezik, még nem jelenti azt, hogy szabadon utazgathatna Európában. “A befogadott státusz nem azt jelenti, hogy állampolgárságot  kap, vagy hogy menekültnek nyilvánítják, hanem hogy nem rendelkezik majd olyan útlevéllel, amellyel elhagyhatja Magyarországot. Nyilván lakhelyelhagyási tilalma is lesz. Amúgy sem olyan bonyolult megszervezni egy férfi állandó megfigyelését.”

[popup][/popup]