Nincs különbség agresszió és önvédelem között?

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Frontálisan támadta meg Izraelt a most nyilvánosságra hozott ENSZ-jelentés a szakértők szerint.
 

 

Simon Peresz izraeli elnök is élesen bírálta a januári gázai hadműveletekről szóló jelentést, mert szerinte összeállítói nem tesznek különbséget az izraeli civileket támadó agresszor, és a zsidó állam önvédelmi lépései között. A jelentés háborús bűnök elkövetésével vádolja Izraelt és a Hamasz palesztin terrorszervezetet is.

Az ENSZ különbizottságának jelentése részletesen foglalkozott az izraeli hadsereg januári gázai Öntött Ólöm hadműveletével. Nem mutatta viszont be a kiváltó okot: a palesztin terroristák izraeli civilek elleni rakétatámadásait. Ez Izrael egyik fő kifogása a jelentéssel szemben. Ráadásul a dokumentum úgy állítja be a Hamasz infrastruktúrája elleni támadásokat, mintha Izrael a gázai civilek ellen harcolt volna – érvel a jeruzsálemi kormány.

– A bizottság már jó előre eldöntötte, ki a bűnös fél, és ennek megfelelően működött. Gázában tartott nyilvános meghallgatásokat, egy olyan területen, amely az egyeduralkodó Hamasz-rezsim brutális uralma alatt van – mondta az izraeli miniszterelnök szóvivője.

Szakértők szerint a dokumentum az ENSZ antiszemita konferenciáinak, a durbani folyamatnak a folytatója. Vagyis Izraelt emberi jogi nyelvezettel és a nemzetközi törvényekre hivatkozva igyekszik elszigetelni.

 

[popup][/popup]