Modern vérvád Izrael ellen

Írta: Shiri Zsuzsa / Népszabadság  - Rovat: Hírek - lapszemle

Az arab világban évtizedek óta terjednek a koholt városi legendák az izraeliek vagy zsidók arab gyermekek elleni gyilkos tetteiről, s ezek olykor a legmagasabb szintekre is eljutnak. 1999 novemberében Suha Arafat – Jasszer Arafat felesége – egy rendezvényen Hillary Clinton akkori amerikai first lady jelenlétében arabul állította, hogy az izraeliek mérges gázokkal fokozzák a palesztin nők és gyermekek rákos megbetegedésének arányát.
 

 

Reuters Később a palesztinok hivatalosan bocsánatot kértek és elmondták, hogy nincsenek bizonyítékaik Arafat felesége állításainak alátámasztására. Riyadh al-Za’anoon, a palesztin hatóság egészségügyi minisztere az Al-Ayam nevű lapban most közzétette, hogy az izraeli orvosok palesztin pácienseken kísérleteznek, egy másik palesztin politikus, Abd al-Hamid al-Qudsi pedig azzal vádolta a zsidó államot, hogy mérgezett étel becsempészésével öli a palesztin népet.

Ezek után már nem okozott meglepetést Jeruzsálemben az a svéd lapban közzétett cikk, mely szerint az izraeli katonák megölt palesztinok szerveivel kereskedtek. Az írásban példaként megemlített, 1992-ben elhunyt fiatalember, Bilal Ahmed Ghanem családja eddig nem vádolta ezzel a katonákat, de a svéd újság nyomán most mégis az ügy kivizsgálását követeli.

A napokban Algériában kapott lábra egy újabb vérvád. Először az Al Khabar nevű napilap közölte le, hogy marokkói és algériai bandák Algéria utcáit járva gyermekeket szedtek össze, akiket Marokkó Oujda nevű városába csempésztek, ahol izraeli és amerikai zsidók vették meg szerveiket, darabját 20-100 ezer dollárért. A cikk “hiteles forrásként” Dr. Mustafa Khayattit említi, aki az algériai egészségügyi kutatási és fejlesztési bizottság vezetőjeként ismert. “Az Interpol nyomoz az ügyben, s New Yorkban már el is fogtak több zsidót, de nyugalomra semmi ok, mert további zsidó bandák működnek az arab világban” – vélekedik Khayatti. A vádat hamar továbbfejlesztette Irán hivatalos hírügynöksége, a PressTV. Szerintük az a bizonyos zsidó csoport kapcsolatban állt a New Jerseyben szervkereskedelem miatt letartóztatott izraeli Levi Rosenbaum rabbival. Az arab nyelvű honlapok jóvoltából az egész világon futótűzszerűen terjednek a vádak. Átvette a kaliforniai arab hetilap, a Watan honlapja is. Ezzel újabb okot szolgáltatva a zsidók és Izrael elleni gyűlölethez, még messzebbre tolva a közel-keleti rendezést.
 

[popup][/popup]